Prinselijke missie Argentinië en Uruguay - Muyters en Argentijnse minister bekijken samenwerking rond "blauwe cluster"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA) en de Argentijnse minister van Duurzame Ontwikkeling Sergio Bergman werken aan een memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van een "blauwe cluster" in beide landen. Dat meldt Muyters in de marge van de Belgische economische missie in Argentinië en Uruguay. Muyters wil innovatie stimuleren via "clusters", multidisciplinaire samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen over de sectorgrenzen heen. "De bedrijven en de onderzoeksinstellingen betalen de helft van de werkingskosten, ik de andere helft", zegt Muyters. "Voor de projecten die van een cluster komen, reserveer ik geld voor onderzoek en ontwikkeling."

Een van de clusters die al is ontstaan in Vlaanderen is de "blauwe cluster". Daarbij is de zee het verbindende element. "Het gaat onder meer over kustbeveiliging, maar evengoed over het kweken van zeewier of energie. Er is een hoop onderzoek te doen op zee", zegt de minister. "Die cluster is bottom-up gegroeid, met bedrijven als DEME en Jan De Nul, maar evenzeer met ondernemingen uit de textiel- en de voedingssector."

Argentinië wil hetzelfde principe uitrollen, zo leerde Muyters tijdens een ontmoeting met de Argentijnse minister Sergio Bergman. "Hij is ook van plan om ermee te starten. We hebben daarom afgesproken dat we gaan bekijken of er een memorandum van overeenstemming kan worden afgesloten, zodat bedrijven die hier in de cluster werken, in contact kunnen komen met bedrijven die bij ons in de blauwe cluster werken."

"Wat we niet gaan doen, is bedrijven zeggen dat ze moeten samenwerken. Wel gaan we de samenwerking faciliteren. Het is aan de bedrijven en de onderzoeksinstellingen om te bepalen of ze het interessant vinden. Het moet van hen zelf komen", besluit Muyters.

Bron: Belga