Portugees Antonio Vitorino komt aan hoofd van migratieagentschap IOM

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gewezen Portugese minister Antonio Vitorino (61) is vandaag tot directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verkozen. De post werd door de Verenigde Staten bezet sinds de oprichting van de instelling in 1951, op één uitzondering na in de jaren zestig. "Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino is de nieuwe directeur-generaal van de IOM", twitterde de organisatie na een stemming die ongeveer vijf uur duurde en waarin de omstreden kandidaat voorgedragen door president Donald Trump het onderspit moest delven. De Portugees haalde het na vier stemrondes, zo zeiden diplomatieke bronnen.

De IOM telt 172 lidstaten en wijst er voortdurend op dat migratie een bijdrage kan leveren aan de landen in de wereld. De nieuwe directeur neemt zijn functie op 1 oktober op. Hij volgt de Amerikaan William Lacy Swing op, die twee mandaten van vijf jaar achter de rug heeft. Vitorino was in het verleden onder meer Europees commissaris voor Justitie en Binnenlandse Zaken (1999-2004).

De OIM stelt zich voor als de leidende intergouvernementele organisatie voor migratiekwesties, maar ze trad pas in 2016 tot het systeem van de Verenigde Naties toe. De instelling beschikt over 10.000 werknemers in ruim 150 landen.

bron: Belga