Elia versterkt controle op luchtlijnen na diefstallen aardingsdraden hoogspanningsnet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Elia heeft de afgelopen twee weken verschillende koperdiefstallen vastgesteld op het hoogspanningsnet. Op drie lijnen in de provincie Luxemburg en een lijn in Vlaams-Brabant (Diest-Kersbeek) is een kleine 10 kilometer aardingsdraad weggeknipt. De beheerder van het hoogspanningsnet raamt de kost van de herstellingswerken op 300.000 à 400.000 euro. Elia versterkt de controles met extra patrouilles op de meest kwetsbare lijnen en roept buurtbewoners op tot waakzaamheid en om verdachte handelingen nabij het hoogspanningsnet te melden. Het hoogspanningsnet van Elia omvat zowat 6.000 kilometer. "Bij visuele controles door grond- en helikopterpatrouilles is vastgesteld dat koperdieven op vier hoogspanningslijnen de aardingsdraad van de bliksemafleider hebben weggeknipt. De dieven namen daarbij zeer grote risico's", benadrukt woordvoerster Marleen Vanhecke.

Omdat de aardingsdraad werd gestolen, zijn er geen stroomonderbrekingen. De aardingsdraad beschermt tegen blikseminslag en zorgt voor een meer precieze uitschakeling van de lijn bij een incident.

De diefstallen gebeurden telkens op het 70 kV-net. De modus operandi doet vermoeden dat het om een gespecialiseerde dievenbende gaat met professionele kennis en materieel. De diefstallen gebeurden ook telkens op zeer moeilijk toegankelijk plaatsen, die wellicht vooraf door de dieven verkend werden. Elia heeft de gemeentelijke en federale politie verwittigd die een onderzoek zijn gestart.

Het wegknippen van de aardingsdraad is voor Elia een nieuw fenomeen. In 2016 was er ook een golf van koperdiefstallen, maar die gebeurden in andere omstandigheden.

bron: Belga