Op safari bij de buren: Metro ging op rangerkamp in de Beekse Bergen

The Big Five spotten, kamperen in een safaritent en je eigen marshmallows smelten boven het kampvuur: voor tienjarige avonturiers is het de ultieme kinderdroom. Gelukkig hoef je daarvoor geen duizenden kilometers te vliegen. Je kan ook gewoon in de auto stappen voor een weekendje Beekse Bergen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

E?en bezoekje aan de dierentuin is voor menig kind sowieso een hoogtepunt, maar de Beekse bergen doet er alles aan om die ervaring nog nét dat tikkeltje extra te geven. Het Nederlandse dierenpark organiseert tijdens de warme maanden van het jaar kinderkampen en avontuurlijke Rangerweekends voor dierenliefhebbers van alle leeftijden. Ik mag mijn kinderkleren misschien ontgroeid zijn, mijn hart voor dieren en voor avontuur klopt nog wild. Samen met mijn partner schrijf ik me dan ook in voor een Rangerarrangement.

Loslopend wild

“Welkom bij de Beekse bergen”, zo groet de begeleidende ranger ons allervriendelijkst bij aankomst. Onze auto laten we achter op de parkeerplaats. We worden per jeep naar het tentenkamp gebracht, dat midden in het park ligt. Onderweg komen we al de eerste wilde dieren tegen: een kudde loslopende zebra's en een – weliswaar veilig gekooide – cheeta op minder dan honderd meter van ons tentenkamp.

In het kamp zelf lopen trouwens ook twee dikke kippen vrolijk en vrij rond, tot groot jolijt van de aanwezige kinderen, die de dieren aaien, achtervolgen en zelfs op schoot nemen. Nooit eerder heb ik een kip als een volwaardig huisdier beschouwd, maar het is tijd om die mening te herzien.

Bussafari

 

Dan is het tijd voor de bussafari door het prachtige park. Wilde honden, herten en jachtluipaarden passeren op enkele meters van de bus. Dat zorgt ervoor dat niet alleen kinderen, maar ook ouders hun opwinding niet kunnen verbergen. Ondertussen bestookt onze rangergids de kinderen met dierenweetjes.

“Leeuwen zijn echte luierikken, ze slapen zo'n twintig uur per dag”, klinkt het. “Ze worden gezien als de koning van de jungle, maar het zijn zeker niet de beste jagers. Wilde honden zijn veel efficiënter: ze jagen in groep en vangen gemiddeld acht van de tien keer hun prooi. Een leeuw vangt zijn prooi slechts drie van de tien keer”, legt ze uit. We komen nog te weten dat dat verschil te verklaren valt omdat een roebel honden veel nauwer samenwerkt en communiceert. “Een wijze les voor op kantoor”, kan ik niet nalaten te denken.

Na de bussafari krijgen we anderhalf uur ‘vrije tijd' om het park te verkennen. Geen overbodige luxe, want er is meer dan genoeg te doen. Zo is er bijvoorbeeld de roofvogelshow. Dat klinkt misschien duf en nerdy, maar geloof ons: als er zo'n gigantische gier rakelings langs je oren scheert dan voél je de adrenaline door je bloed pompen.

Vuur en vlees

Qua luxe voldoet het kamp waar we verblijven aan de standaarden van het gemiddelde Afrikaanse tentenkamp: stroom is er beperkt aanwezig, warm water nog net. Opwarmen doen we dus bij het kampvuur, waar onze twee rangers de roosters voor de barbecue klaarleggen. Er is keuze tussen verschillende soorten vlees, waaronder ook hertensteak. “Bambi ligt te braden”, zo vat een van de kinderen het samen. Niet toevallig is dat ook de vleessoort die het langst blijft liggen.

Schimmen zoeken

We sluiten de dag al wandelend af met een nachtsafari door het park. Het idee klinkt spannend en aanlokkelijk: op zoek gaan naar wilde dieren in het park. In de praktijk betekent het echter dat we vooral erg intensief turen naar donkere silhouetten in de verte, niet zeker wetend of we ook daadwerkelijk in de juiste richting kijken. Wellicht speelt ons gebrek aan verbeelding ons parten, want de aanwezige kinderen (leeftijd tussen 5 en 13 jaar) gaan heel erg op in de nachtelijke wandeling en de schimmenzoektocht.

De ochtendstond heeft goud in de mond

De nacht brengen we door in een safaritent. Wederom: het idee is charmant, de praktijk met dank aan de Nederlandse temperaturen iets minder. We hebben pech met het weer waard ik me eerder in een iglo dan een safaritent waan. Gelukkig mogen we de volgende dag vroeg uit de veren voor een ochtendlijk bezoek aan de dierenkooien. We zijn opnieuw helemaal alleen in het park, waardoor we ons tamelijk exclusief voelen.

De nijpaarden slapen nog, maar hoe dan ook is het indrukwekkend om die wilde beesten vanop zo'n kleine afstand te zien. Bijna vergeten we dat er wel degelijk een hek tussen ons en de drie kolossen zit. Na de wandeling is het tijd voor een heerlijk ontbijt: spek met eieren. Zij die willen kunnen de rest van de dag nog in het park spenderen, bij ons roept jammer genoeg de plicht. Wij ruilen de wilde natuur opnieuw in voor de stadsjungle van Brussel.

Mare Hotterbeekx

Praktisch

  • De Beekse Bergen ligt op anderhalf uur rijden van Brussel.
  • Het arrangement kost 350 euro voor een weekendje voor twee volwassenen, maaltijden en overnachting inbegrepen.
  • De groep deelnemers bestaat uit maximaal 20 personen. Qua samenstelling zie je vooral ouders met kinderen, al zijn er ook enkele koppels.