Schilderij van Rubens dat van nazi's werd gered, wordt in Zuid-Afrika geveild

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een schilderij van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens dat door een Joodse arts van de nazi's gered werd, wordt in Zuid-Afrika geveild. De waarde van het portret van een man wordt op 500.000 euro geschat. "Maar er mag natuurlijk meer geboden worden", zei Luke Crossley, een kunstexpert van het veilinghuis Stephan Welz & Co. Het schilderij heeft een bewogen geschiedenis. Een Duitse-Joodse arts kocht het olieverfschilderij in 1925 van een kunsthandelaar in Amsterdam. Toen hij inzag welk gevaar de nationaalsocialisten vormden, besliste hij Duitsland te verlaten. De arts nam het aanbod van een patiënt aan die zijn omvangrijke kunstcollectie in veiligheid wou brengen om zijn vlucht te vergemakkelijken, zo vernam het veilinghuis van de nabestaanden van de arts.

De dokter kwam in 1932 in Zuid-Afrika aan, waar hij zijn praktijk voortzette. Jaren geleden stierf hij, maar zijn nakomelingen bewaarden het schilderij. "Hij had aan zijn familie gezegd dat het een Rubens was", vertelde Crossley. "Ze wisten dat het iets bijzonders was, maar waarschijnlijk niet in welke mate." Het kunstwerk gaat morgen naar de hoogste bieder.

Rubens (1577-1640) zou het portret van 50 op 40 centimeter rond het jaar 1600 geschilderd hebben. Het werk werd eerder aan Frans Pourbus de Jongere (1569-1622) toegeschreven, maar geldt sinds het begin van de 20ste eeuw als een echte Rubens, aldus nog Crossley.

bron: Belga