Saoedische activiste opgepakt die ijverde voor vrouwen achter stuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Saoedi-Arabië is een bekende mensenrechtenactiviste opgepakt, Hatoon al-Fassi, een pleitbezorgster van vrouwenrechten. Dat meldden meerdere activisten, waaronder de in Londen gevestigde mensenrechtengroep ALQST, gisteren. In het ultraconservatieve koninkrijk is al langer een repressiecampagne aan de gang. Zondag is in Saoedi-Arabië het verbod opgeheven voor vrouwen om met de auto te rijden. Maar daar moest eerst een reeks arrestaties aan voorafgaan, die al in mei van start ging. Het belangrijkste slachtoffer daarvan lijken vrouwelijke activistes die het recht hebben verdedigd om met de auto te rijden. Zij willen onder de mannelijke bevoogding uit.

De Saoedische activiste in ballingschap, Manal al-Sharif, bevestigde het nieuws van de nieuwe arrestatie via Twitter. De familie van Fassi was niet onmiddellijk bereikbaar. De overheid wou geen commentaar kwijt.

Hatoon al-Fassi, een professor aan de King Saud Universiteit in Ryad, postte vandaag voor het laatst op Twitter. Ze zou voor het eerst met de auto rijden zondag. "Het is alsof ik als burger ten volle wordt erkend", zei ze vorige week aan de Saoedische krant Arab News, nadat ze haar rijbewijs had gekregen.

Enkele weken geleden bevestigden de autoriteiten een tiental arrestaties. Negen verdachten zouden in de cel blijven, omdat ze de nationale veiligheid zouden geschaad hebben. Ook zouden ze contacten onderhouden met staatsvijanden. Vorige week klaagde Human Rights Watch aan dat nog twee andere Saoedische activisten werden opgepakt. De mensenrechtenorganisatie spreekt van een campagne van "meedogenloze repressie".

Bron: Belga