Hebben we echt meer seks bij volle maan?

Hebben we echt meer seks bij volle maan?
Foto Pexels

Vannacht schijnt de volle maan. Volgens mythes zou je dan slechter slapen, meer zin in seks hebben en zou je haar sneller groeien. Hoog tijd om een aantal van die ‘urban legends’ te ontkrachten.

De maan heeft al jaren een vreemde aantrekkingskracht op de aarde en op ons. Volgens sommige mensen heeft ze zelf een invloed op je gedrag. Tijd om een aantal mythes te ontkrachten.

1. Slecht slapen met vreemde dromen

Uit Brits onderzoek blijkt dat we in de week van de volle maan meer kans hebben op rare dromen. Wetenschappers ontdekten dat per toeval tijdens een onderzoek naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden. Volgens een Zwitserse studie slapen mensen ook minder vast tijdens volle maan. We slapen ook 20 minuten minder lang en minder vast dan gewoonlijk. Dat komt omdat de volle maan onze melatonine-productie verstoort. Dat hormoon zorgt er net voor dat we slaperig worden. Het zou ook een invloed hebben op onze dromen.

2. Meer zin in seks

Bij volle maan zou het er heet aan toe gaan onder de lakens. Maar we kunnen je alvast gerust stellen: deze mythe klopt niet. Volgens verzekeraar Reaal hebben mensen zelfs minder zin in seks. In een gewone nacht verklaart 7,51% van de ondervraagden seks gehad te hebben, met een volle maan was dat maar 7,31%. Mensen zijn wel opener over hun bedprestaties: na een volle maan wil slechts 4% niets zeggen over hun nachtelijke activiteiten. Tijdens een normale nacht houden maar liefst dubbel zoveel mensen de lippen stijf op elkaar.

3. Onze haren groeien sneller

Volgens deze mythe zou je haar sterker groeien in de fase waarin de maan groter wordt. Voor deze haargroei-theorie is er weinig bewijs. Sommigen zoeken de verklaring in de wetenschap dat de maan een invloed heeft op de getijden van zeeën en oceanen. Volgens bepaalde landbouwers wordt ook de groei van planten erdoor beïnvloed. Zowel de oceanen als onze planten bestaan voor een groot deel uit water, net als onze haarfollikels. Daarom zouden onze haren het snelst groeien in de aanloop naar en tijdens een volle maan.