Een snijwond van papier? Daarom doet het zoveel pijn

Zelfs het kleinste stukje papier kan een lelijke snijwond veroorzaken. Ook eraan denken, geeft je al een onaangenaam gevoel. De Britse omroep BBC onderzocht waarom dit nu zoveel pijn doet en ontdekte twee oorzaken. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Je snijden aan papier is enorm pijnlijk. Volgens dermatoloog Hayley Goldbach zijn hier twee goede redenen voor. "Je vingertoppen zijn gevoelig omdat hier heel wat zenuwuiteinden samenkomen. Bovendien moeten die vingertoppen heel wat kleine opdrachten uitvoeren en daarvoor hebben ze gevoel nodig. Dat gevoel is op zijn beurt een veiligheidsmechanisme. Is het koud, warm of veilig zijn allemaal vragen die gesteld door de zenuwen."

Bot mes 

De tweede verklaring ligt bij het papier zelf. Wie goed kijkt, ziet dat papier helemaal niet recht,maar eerder gekarteld is. Een stuk papier is dus eerder vergelijkbaar met een botte zaag dat zorgt voor scheuren en rafels in je vel. Bovendien zorgt de textuur nog eens voor extra diepe wonden die door de eerste huidlaag geraken. Heb je dus last van zo'n vervelende papercut dan kan je maar best zo snel mogelijk ontsmetten om een infectie te vermijden.