Yves Marchand stopt als videoref

door
Belga
Leestijd 2 min.

Yves Marchand gaat volgend seizoen niet meer aan de slag als videoref. Dat bevestigde scheidsrechtersbaas Johan Verbist vandaag. Marchand werd vorig seizoen tot twee keer toe op non-actief gezet door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Verbist zat vorige week samen met Marchand om het te hebben over het afgelopen seizoen. "In samenspraak hebben we dan besloten dat het beter is dat Yves stopt. Er zijn allerlei zaken gebeurd en Yves heeft daardoor de perceptie tegen zich", aldus Verbist.

Marchand werd in het begin van het seizoen - toen de videoref nog een nieuw begrip was - even aan de kant geschoven. De ex-scheidsrechter kwam medio augustus 2017 in opspraak, omdat hij een strafschop miste tijdens Zulte Waregem-Club Brugge (1-2) op de derde speeldag in de reguliere competitie. De videoref lichtte scheidsrechter Lawrence Visser niet in over een penaltyfout en kreeg onder meer van Francky Dury de wind van voren. Na een tijdelijke schorsing van een maand, waarin hij extra begeleiding en oefensessies kreeg, mocht Marchand opnieuw plaatsnemen in het busje.

Eind april ging Marchand opnieuw de mist in. De Video Assistant Referee (VAR) liet scheidsrechter Jonathan Lardot tijdens AA Gent-Standard in play-off 1 tot twee keer toe in de steek. De Buffalo's hadden een strafschop verdiend, maar toen greep Marchand niet in. In de tweede helft maakte Marchand een discutabele call, waarop Lardot besliste een doelpunt van AA Gent ongeldig te verklaren. Voor de Pro League was de maat vol, scheidsrechtersbaas Verbist zette Marchand voor de rest van het seizoen op non-actief.

"Na de wedstrijd Gent-Standard had Marchand een aantal conclusies getrokken, maar hij zat ook nog met een operator en assistent die afhankelijk zijn van hem. We konden die jongens zeker nog gebruiken, dus zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Die is gevonden en dus moeten zij niet stoppen", legt Verbist uit. "Dat stelde Marchand gerust, waardoor het voor hem gemakkelijker om de knoop door te hakken. Voor hem persoonlijk was het de beste beslissing. In het gesprek dat we hadden voelde je aan dat hij zich zorgen maakten over wat er zou gebeuren als hij nog eens de mist in ging. Een vergissing is menselijk, maar dan zou hij wel opnieuw in het oog van de storm komen te staan."

bron: Belga