Tusk wil Europees antwoord op migratiecrisis als dam tegen populisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees president Donald Tusk heeft de staatshoofden en regeringsleiders in de aanloop naar hun topbijeenkomst in Brussel opgeroepen om de rangen te sluiten en snel een antwoord te bieden op de illegale migratiestromen naar Europa. Zoniet dreigen meer en meer mensen zich tot anti-Europese en illiberale bewegingen te wenden, waarschuwt de Pool. "Er staat heel veel op het spel. En er is weinig tijd". Tusk verstuurde vandaag zijn traditionele uitnodigingsbrief voor de Europese top van donderdag en vrijdag in Brussel. Bovenaan de agenda prijkt de migratiekwestie. Want hoewel het aantal illegale overschrijdingen van de Europese buitengrenzen sinds de vluchtelingencrisis van 2015 met 96 procent is gedaald, zorgt de aanpak van de migratiestromen meer dan ooit voor grote spanningen onder de lidstaten.

Tusk wijst erop dat sommigen claimen dat een inefficiënte controle van de buitengrenzen een inherent kenmerk van de Europese Unie en de liberale democratie is. "Meer en meer mensen beginnen te geloven dat enkel een krachtige autoriteit, anti-Europees en anti-liberaal van geest, met een neiging tot openlijk autoritarisme, in staat is de golf van illegale immigratie te stoppen. Als mensen hen geloven, dat enkel zij een effectieve oplossing voor de migratiecrisis hebben, zullen ze ook alle andere zaken geloven die ze zeggen", waarschuwt hij. "Er staat heel veel op het spel. En er is weinig tijd".

De eerste vereiste van een echt Europees migratiebeleid is dat de Europeanen beslissen wie er het Europese grondgebied mag betreden, meent Tusk. Het "gevoel van veiligheid" van de Europese burgers moet worden hersteld. "Mensen verwachten dit van ons, niet omdat ze plots xenofoob zijn geworden en muren willen optrekken tegen de rest van de wereld, maar omdat het de opdracht van elke politieke autoriteit is om de wet te handhaven en het grondgebied en de grens te beschermen".

Eerder raakte al bekend dat Tusk de leiders wil overtuigen van de nood aan zogenaamde "regionale ontschepingsplatforms buiten Europa", waar mensen met recht op bescherming onderscheiden worden van economische migranten. Zo'n centra ondermijnen volgens hem "het businessmodel van mensensmokkelaars" en vormen "de meest doeltreffende manier om de stromen te stoppen en het tragische verlies van mensenlevens op zee te beëindigen".

Daarnaast bepleit de Europese president ook een speciale Europese begrotingslijn voor de strijd tegen illegale migratie en een versterkte samenwerking met landen van oorsprong en transitlanden, in het bijzonder met de Libische kustwacht.

bron: Belga