"Belgische banken betrokken bij Israëlische nederzettingenindustrie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nieuw onderzoek van 11.11.11 en CNCD-11.11.11, uitgevoerd door het gespecialiseerde onderzoeksbureau Profundo, toont hoe bedrijven en banken in 15 Europese landen, waaronder België, betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingenindustrie. De financiële relaties met bedrijven in de nederzettingenindustrie lopen op tot meer dan 42 miljard dollar of 36 miljard euro. Voor ons land worden onder meer de banken Deutsche Bank en BNP Paribas en investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren genoemd. Zijn die participaties van Europese en Belgische bedrijven en banken een probleem? Volgens de Noord-Zuidbeweging 11.11.11 wel. "Israëlische nederzettingen zijn oorlogsmisdaden onder internationaal recht en maken sociaaleconomische ontwikkeling in bezet Palestijns gebied onmogelijk", aldus 11.11.11 in het persbericht over het rapport 'Doing Business with the Occupation'.

Het rapport van zo'n honderd bladzijden toont aan dat tientallen Europese bedrijven en banken economische en financiële relaties onderhouden met de nederzettingenindustrie. De Europese Unie kant zich weliswaar sterk tegen deze nederzettingen, maar toch stelt het rapport vast dat investeerders en banken uit 15 Europese landen cruciale financiële banden onderhouden met specifieke sectoren in de Israëlische nederzettingenindustrie. De vier belangrijkste sectoren zijn natuurlijke rijkdommen, toerisme, energie en bankieren.

Ook 10 Belgische of in België actieve banken en financiële holdings spelen een rol in de nederzettingenindustrie. De waarde van de banden loopt op tot 10,5 miljard dollar of ruim 9 miljard euro. Deutsche Bank en BNP Paribas spannen hierbij de kroon (4,3 en 3,3 miljard respectievelijk). De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren participeert voor 86 miljoen dollar in HeidelbergCement, één van de grootste bouwmaterialenbedrijven ter wereld en actief in de door Israël bezette gebieden. Ook actief in de bezette gebieden, maar voor minder grote bedragen, zijn de Bank Degroof Petercam en KBC Group.

Naast het Duitse HeidelbergCement is ook het Italiaanse Enerpoint 'rechtstreeks' actief in de nederzettingen. 'Indirect' zijn nog heel wat Europese bedrijven betrokken door het leveren van machines, zonnepanelen, transportuitrusting en de planning van infrastructuurwerken. Meerdere Duitse bedrijven komen in het rapport voor zoals de Max Bögl Group, Siemens, PADCON, SMA Solar Technology, REFU Solar. In Spanje gaat het over Ineco, ACS Group, in Groot-Brittannië komen CNH Industrial en JCB in beeld en in Frankrijk gaat het over Alsthom.

bron: Belga