Eén trein op drie staakt niet

Eén trein op drie staakt niet
Belga / N. Maeterlinck

Voor het eerst wordt bij het spoor de minimale dienstverlening geactiveerd tijdens de 48 urenstaking die vanavond om 22 uur start. De NMBS verwacht dat een op de drie treinen zal rijden. De focus ligt op IC-treinen, tijdens de spitsuren rijdt ook een aantal S- en L-treinen.

De staking wordt meteen een eerste test voor de minimale dienstverlening bij spoorstakingen. Duizenden spoorlui van spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel moesten ten laatste maandag (72 uur voor de staking) laten weten of ze zullen werken of niet. Op basis van de resultaten van die telling heeft de NMBS een vervoersaanbod uitgewerkt.

De openbaarvervoermaatschappij verwacht dat morgen een op de drie treinen zal rijden. De meeste piekuurtreinen zullen op stal blijven en ook de gebruikelijke extra treinen naar de kust komen er niet. Ook zaterdag zal het treinverkeer «ernstig verstoord» zijn, klinkt het.

Online raadpleegbaar

De alternatieve dienstregeling voor vanavond en morgen is sinds gisterenavond beschikbaar, die voor zaterdag wordt vanavond om 22 uur opgeladen. Maar de NMBS raadt reizigers toch sterk aan om de routeplanner op haar website of in de app regelmatig te raadplegen, tot net voor het vertrek naar het station. «Er kunnen hier en daar nog wijzigingen zijn», zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

«NMBS betreurt dat haar reizigers en de pendelaars, die bovendien bij het begin van een verdiende vakantieperiode en een festivalweekend gebruik willen maken van de trein, het slachtoffer zijn van een stakingsactie», stelt de spoorwegmaatschappij nog