WK 2018 - Argentinië ontsnapt aan uitschakeling en treft Frankrijk in 8e finales

Het in nood verkerende Argentinië heeft zich dinsdag alsnog geplaatst voor de achtste finales op het WK voetbal in Rusland. Lionel Messi en co. haalden het met 2-1 van Nigeria op de derde en laatste speeldag in groep D. Kroatië, dat IJsland met dezelfde score klopte, is groepswinnaar. Bij de laatste zestien neemt Kroatië het komende zondag in Nizhny Novgorod op tegen Denemarken, de tweede uit poule C. Een dag eerder treft Argentinië in Kazan Frankrijk, dat groep C won.

Na de dramatische prestaties tegen IJsland (1-1) en Kroatië (0-3 nederlaag) verkoos bondscoach Jorge Sampaoli de debuterende doelman Franco Armani en aanvaller Gonzalo Higuain boven respectievelijk Willy Caballero en Sergio Agüero. Ook Marcos Acuna, Eduardo Salvio en Maximiliano Meza verzeilden op de bank na de vernedering tegen Kroatië. Marcos Rojo, Ever Banega en Angel Di Maria mochten starten.

Iets voor het kwartier opende Messi de score voor de Albiceleste, vier jaar geleden op het WK in Brazilië verliezend finalist. De superster maakte zijn eerste doelpunt op dit WK. Na een lange pass van Ever Banega controleerde hij het leer perfect, om het overhoeks in doel te deponeren. Twintig minuten later kregen de Argentijnen een vrije trap op een interessante plek. Via de vingertoppen van Uzoho ging Messi's poging tegen de paal.

Vijf minuten ver in de tweede helft was het schrikken voor Diego Maradona, aandachtig toeschouwer in de tribunes. Mascherano trok Balogun onderuit in het strafschopgebied en ref Cakir wees naar de stip. Victor Moses zette de elfmeter koelbloedig om: 1-1. Argentinië moest komen, maar grossierde in mislukte acties. Nigeria dreigde met een afstandsschot van Ndidi (over) en een volley van Ighalo (naast). Bij die laatste fase zagen de Nigerianen hands van Rojo. Cakir bekeek de videobeelden, maar ging niet op hun verzoek om een tweede penalty in. Zeven minuten voor affluiten besloot Ighalo vanuit een scherpe hoek op Armani, gevolgd door een vrije trap in het zijnet van Etebo.

En toch ging Argentinië nog met de drie punten aan de haal. Op voorzet van Mercado knalde Marcos Rojo met een knappe volley de 2-1 tegen de netten. Een aangeslagen Nigeria had geen reactie meer in huis.

In de eindstand van poule D staat Kroatië helemaal bovenaan met 9 op 9. Argentinië gaat als tweede naar de achtste finales met 4 punten. Nigeria heeft er 3, IJsland 1.