Washington vraagt alle landen geen olie uit Iran meer te importeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten vragen aan alle landen hun import van olie uit Iran tegen 4 november volledig stop te zetten, als ze Amerikaanse sancties willen vermijden na de terugtrekking van Washington uit het nucleaire akkoord met Iran. Dit heeft een hoge Amerikaanse functionaris gezegd. "Het is een van onze voornaamste prioriteiten voor de nationale veiligheid. Ik zal niet zover gaan te zeggen dat er definitief zero vrijstelling is, maar het uitgangspunt is wel dat we geen uitzonderingen toestaan", waarschuwde de functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een gedachtenwisseling met de pers.

Op de vraag of alle landen hun invoer van olie tegen 4 november tot nul moeten herleiden, antwoordde hij: "ja".

De diplomaat reisde naar talrijke Europese en Aziatische landen en legt binnenkort dezelfde vraag voor aan China en India. "We zullen hen vragen hun olie-invoer naar nul te brengen", benadrukte de hoge functionaris. Hij preciseerde dat de afbouw van de import "nu" moest beginnen om de aankopen tegen 4 november volledig te laten stilvallen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 8 mei zijn terugtrekking aan uit het internationale akkoord van 2015 dat Iran moet verhinderen een atoombom te verwerven. Hij voerde bij deze gelegenheid alle Amerikaanse sancties weer in die opgeheven waren in het kader van het akkoord.

Bron: Belga