Prinselijke missie Argentinië en Uruguay - Muyters haalt Vlaams-nationalistisch hart op bij "Vlaamse" voetbalploeg in Argentinië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Economie en Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft het officiële programma van de prinselijke missie in Argentinië dinsdag even naast zich neergelegd voor een Vlaams uitstapje. In Argentinië speelt een voetbalclub met de Vlaamse leeuw op de borst, en dat moest Muyters toch eens gezien hebben. Het zit zo: in 1924 trok de West-Vlaamse ondernemer Jules Steverlynck op 29-jarige leeftijd naar Argentinië om er een dochteronderneming op te richten van het textielbedrijf van de familie. Rond de fabriek ontstond een heel dorp. Vanuit die gemeenschap werd in 1941 de voetbalclub Club Social y Deportivo Flandria opgericht. De kleuren: zwart en geel. Het logo: een Vlaamse leeuw. De fabriek is er niet meer, maar de club speelt nog in de tweede klasse van Argentinië.

Onderweg naar het stadion van Flandria kriebelde het al bij de N-VA-minister, die wees op het belang van de familie Steverlynck voor de vernederlandsing van de industrie in Vlaanderen. "Don Julio" Steverlynck bracht zijn Vlaamsgezindheid mee naar Argentinië. Toen het busje van de Vlaamse delegatie de gemeente Lujan binnenreed en de eerste vermeldingen van "Flandria" verschenen, werd de smile op het gezicht van de minister alleen maar groter.

Het stadion Carlos V is in geel en zwart geverfd en in de tribunes wapperen leeuwenvlaggen. Glunderend baande de minister zich een weg door het stadion. Er werden truitjes uitgewisseld: de clubleiding schonk een gepersonaliseerd Flandria-shirt, Muyters gaf een shirt van "Team Muyters" in ruil. Het duurde geen minuut voor Muyters het shirt over zijn hemd had getrokken.

De minister onthulde een nieuwe buste van Karel V, naar wie het stadion genoemd is, gemaakt door de Vlaams-Argentijnse kunstenares Margarita Cordyn. De kunstenares overleed vorig jaar, maar haar zus Elisa was er wel bij. Muyters noemde het borstbeeld "een teken van onze eeuwige vriendschap". Daarna trok het heel gezelschap naar het Flandria-clubhuis om naar de WK-wedstrijd Nigeria-Argentinië te kijken.

Na de vreugde-uitbarsting voor de Argentijnse zege werd het uitje aan Lujan afgerond met een bezoek aan het terrein waar de oorspronkelijke fabriek van Steverlynck stond. Nu is het een modern industrieterrein voor verschillende bedrijven, met ook een klein museum. De delegatie haalde opnieuw de smartphones boven, want ook daar hing het vol Vlaamse leeuwen en Flandria-opschriften.

Bron: Belga