Opnieuw verkiezingskandidaat vermoord in Mexico - al meer dan 120 politici gedood

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een kandidaat voor de verkiezingen die zondag in Mexico gehouden worden, is samen met vier andere mensen doodgeschoten terwijl ze op weg waren naar een campagnemeeting, zo hebben de autoriteiten van de staat Oaxaca (in het zuiden) gemeld. Emigdio Lopez Avendano (50) behoorde volgens het ministerie van Justitie van de staat tot een inheemse gemeenschap. Hij was kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Mexico kiest zondag behalve een nieuwe president ook een nieuw Congres, acht gouverneurs, ongeveer 1.600 burgemeesters en nog andere ambtsdragers. In de kiescampagne zijn tot dusver meer dan 120 politici vermoord. Zestien van de slachtoffers waren vrouwen, deelde het instituut Etellekt mee, dat gewelddaden tegen politici registreert.

Het is de gewelddadigste kiescampagne in meer dan twintig jaar, zei Etellekt-directeur Rubén Salaza. De voorbije tien maanden werden meer dan 400 gewelddaden tegen politici gepleegd, aldus Etellekt. Het zwaarst getroffen zijn de de verkiezingskandidaten en ambtsdragers op lokaal niveau. De kandidaat en vier mensen die doodgeschoten werden bij een aanval op hun vrachtwagen, waren aanhangers van de linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador.

Mexico kampt met een ongeziene golf van geweld. Met meer dan 29.000 misdrijven met dodelijke afloop was 2017 het bloedigste jaar in de recente geschiedenis van het land. Bovendien gelden 36.000 mensen als verdwenen.

Bron: Belga