Onderzoek naar overname nylonactiviteiten Solvay door BASF

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de overname van de nylonactiviteiten van Solvay door BASF. Ze vreest dat de fusie de concurrentie op de markt zal inperken. "Nylon wordt gebruikt in alledaagse producten zoals kledij, sportschoenen en tapijten. Maar het is ook een belangrijk onderdeel voor de industrie, bijvoorbeeld om lichtere motoren en auto's te maken. Er zijn maar enkele producenten die essentiële grondstoffen leveren voor nylonproducten. We moeten dus onderzoeken of de transactie zou leiden tot hogere prijzen en minder keuze voor Europese bedrijven en uiteindelijk dus de consument", legt eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager uit.

De Commissie is meer bepaald bezorgd dat de overname van de nylonactiviteiten van Solvay de concurrentie in de bevoorradingsketen zal beperken. Het Belgische bedrijf is momenteel het enige in Europa dat produceert op alle niveaus van de productieketen. Het verkoopt ook een groot deel van zijn halffabricaten aan andere bedrijven die nylon produceren. De Commissie vreest dan ook gevolgen voor de concurrentie voor de toelevering van essentiële grondstoffen in de bevoorradingsketen.

Solvay maakte vorig jaar bekend dat het zijn polyamide-activiteiten voor 1,6 miljard euro gaat verkopen aan het Duitse BASF. De transactie was op 22 mei van dit jaar aangemeld bij de Commissie. Die heeft nu 90 werkdagen tijd om een beslissing te nemen.

bron: Belga