Lidstaten willen geen 16-jarigen laten deelnemen aan Europees burgerinitiatief

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lidstaten van de Europese Unie zijn het vandaag eens geraakt over een aantal aanpassingen die de doeltreffendheid van het Europese burgerinitiatief moeten versterken. Ze willen echter niet weten van het voorstel van de Europese Commissie om ook 16-jarigen al de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan deze vorm van burgerparticipatie op Europees niveau. Het zes jaar geleden ingevoerde burgerinitiatief biedt Europese burgers de kans om hun stem te laten horen. Wie een thema op de Europese agenda wil plaatsen en daarvoor minstens één miljoen handtekeningen kan inzamelen in minstens een kwart van de lidstaten, dwingt de Europese Commissie om stelling in te nemen. Ze moet dan een voorstel op tafel leggen, of uitleggen waarom ze dat niet wil doen.

De eerste jaren doken er tientallen burgerinitiatieven op, maar gaandeweg slonk het enthousiasme. Criticasters als de Europese ombudsman wezen onder meer op de omslachtige procedures. Bovendien werden vele initiatieven niet ontvankelijk verklaard, terwijl andere (TTIP, glyfosaat...) op een gemotiveerde verwerping stootten. Een herziening drong zich dan ook op.

De lidstaten accepteerden vandaag de meeste voorstellen die de Commissie vorig jaar op tafel heeft gelegd. Zo willen ze onder meer in elk land contactpunten voor initiatiefnemers oprichten, een gratis online dienst voor de inzameling van handtekeningen voorzien en de initiatieven in alle Europese talen vertalen. Aan de minimumleeftijd voor deelname raken de lidstaten echter niet. De Commissie wou die leeftijd laten zakken tot 16 jaar, maar de lidstaten verkiezen het huidige model: deelnemers moeten hun stem kunnen uitbrengen bij Europese verkiezingen. Die drempel ligt op 16 jaar in Oostenrijk, maar elders op 18 jaar.

Over de hervorming moeten de lidstaten wel nog onderhandelingen aanknopen met het Europees Parlement. Het halfrond legt volgende maand zijn onderhandelingsmandaat vast.

bron: Belga