EU-lidstaten geven groen licht voor toetredingsgesprekken met Macedonië en Albanië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie heeft een onderhandelingsmandaat gekregen voor toetredingsgesprekken met Macedonië en Albanië. De lidstaten hebben het licht daarvoor op groen gezet tijdens de vergadering van ministers van Europese Zaken in Luxemburg, al zijn de gesprekken ten vroegste voor eind 2019 en moeten beide landen eerst nog hervormingen doorvoeren. De onderhandelingen duurden langer dan verwacht. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok lag dwars, omdat de vooruitgang om te voldoen aan de lidmaatschapscriteria volgens hem nog niet voldoende was. "Op een dag zullen ze lid worden, maar ze zijn er nog niet", klonk het. Het gaat dan vooral over corruptiebestrijding en de bescherming van de rechtstaat.

Ook Frankrijk is geen grote voorstander van een Europese uitbreiding. Parijs vindt dat de EU eerst moet hervormen vooraleer ze meer dan 30 lidstaten telt, omdat het zo te moeilijk wordt om nog efficiënt te werken.

Onder druk van Duitsland is nu toch beslist om het licht op groen te zetten voor de volgende stap. "Wij zijn bereid het groene licht te geven. Ik moedig Nederland en Frankrijk aan dat ook te doen", zei de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth vooraf. De toetredingsonderhandelingen zijn volgens Berlijn van wezenlijk belang voor de stabiliteit in de Balkan, iets waar ook de Europese Commissie op hamert. Onder meer het feit dat Macedonië na 27 jaar conflict met Griekenland akkoord ging met een naamsverandering naar Republiek Noord-Macedonië, is voor de EU een belangrijke stap.

De lidstaten stellen wel voorwaarden. Beide landen moeten tegen eind 2019 nog eens aantonen dat ze voldoende hebben hervormd, vooraleer de gesprekken effectief kunnen aanvatten.

Doen Albanië en Macedonië dat niet, kunnen de toetredingsgesprekken stil komen te liggen. Dat gebeurde ook met Turkije. De onderhandelingen met Ankara begonnen in 2005, maar zijn al jaren de facto bevroren omdat onder meer de rechtstaat en de vrije meningsuiting er onder druk staan.

bron: Belga