Denemarken en Frankrijk wiegen 78.000 toeschouwers in slaap

Frankrijk heeft zich op het WK voetbal tot groepswinnaar gekroond in groep C. Voor de Europese vicekampioen volstond daarvoor een 0-0 gelijkspel tegen Denemarken. De Franse bondscoach Didier Deschamps voerde zes wijzigingen door in zijn elftal. Steve Mandanda nam de plaats van Hugo Lloris in doel in en werd zo met zijn 33 jaar de oudste Franse debutant op een WK. Naast Lloris kregen ook Pavard, Umtiti, Pogba, Mbappé en Matuidi rust. De aanvoerdersband ging naar Raphaël Varane. In het Deense elftal waren er vier nieuwe namen. De geschorste Yussuf Poulsen werd door Martin Braithwaite vervangen.

Veel geestdrift bracht al dat nieuwe bloed niet in de partij. In een slaapverwekkende eerste helft wrongen Christian Eriksen, voor Denemarken, en Ousmane Dembélé, voor Frankrijk, de schaarse kansen de nek om.

Ook in de tweede helft bleef spektakel uit. Mandanda zorgde toch voor enige opwinding door een ongevaarlijke vrije trap van Eriksen knullig te lossen. Het sluitstuk van Marseille grabbelde het leer net op tijd weer vast. Een langeafstandsschot van de net ingevallen Nabil Fekir dat in het zijnet belandde, betekende een ander "hoogtepunt". Diezelfde Fekir zorgde acht minuten voor tijd nog eens voor doelgevaar. Kasper Schmeichel bracht redding.

Na 36 wedstrijden waarin telkens minstens éénmaal gescoord werd, kregen 78.000 teleurgestelde toeschouwers zo de eerste 0-0 op dit WK te zien. Denemarken schreef toch een beetje geschiedenis. Het is de eerste keer, op vijf deelnames, dat het land 0-0 speelt op een WK.

Peru was na twee nederlagen al uitgeschakeld, maar kon het WK met opgeheven hoofd verlaten na een 2-0 zege tegen Australië. Andre Carrillo (18e) scoorde voor de rust, Paolo Guerrero (50e) erna. Met 7 punten gaat Frankrijk in de eindstand Denemarken (5), Peru (3) en Australië (1) voor.