BBL wil meer snellaadpalen en aangepast beleid voor elektrische taxi's

door
Belga
Leestijd 1 min.

De overgang naar elektrische taxi's verloopt te traag om de doelstelling te halen, zegt de Bond Beter Leefmilieu (BBL). In 2020 zou 10 procent van de taxi's elektrisch moeten rijden. Maar vandaag telt Vlaanderen nog maar 25 elektrische taxivoertuigen. Bijkomende snellaadpalen en aangepast beleid moeten de taxibedrijven stimuleren om in elektrische voertuigen te investeren. Om de elektrificatie van taxi's te versnellen vraagt de Bond Beter Leefmilieu om de installatie van elektrische snellaadpalen op te voeren. "Tijdens het laden is de chauffeur werkloos, dus dat moet zo snel mogelijk gebeuren", zegt mobiliteitsexpert Laurien Spruyt. "Met Europese steun worden in Vlaanderen tal van snellaadpalen gebouwd, maar het gaat niet snel genoeg."

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wijst op de 400 laadpalen die vandaag in opbouw zijn, naast de 1.800 bestaande, waarmee het laadpalenplan van de Vlaamse regering op schema zit. Taximaatschappijen krijgen ook subsidies als ze e-taxi's aankopen.

In Gent worden vandaag vier nieuwe e-taxi's in gebruik genomen. Op korte termijn wil schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw dat cijfer opkrikken tot 20 elektrische taxi's.

bron: Belga