98 procent van de handelaars leeft regels voor ecocheques na

door
Belga
Leestijd 1 min.

98 procent van de handelaars leeft het reglement voor het aanvaarden van ecocheques na. Dat blijkt na mysterybezoeken in meer dan 300 verkooppunten, zo meldt VIA (Vouchers Issuers Association), de vereniging van uitgevers van vooraf betaalde cheques. Vier verkooppunten werden uit het netwerk geschrapt. Vorig is voor 232 miljoen euro aan ecocheques uitgegeven in ons land. In het begin van het jaar werd een informatiecampagne gevoerd onder de aangesloten handelaars om nogmaals duidelijk te maken welke producten en diensten vandaag zoal te koop zijn met ecocheques. Tegelijk werd herinnerd aan de regels voor het aanvaarden van ecocheques. Op vraag van de NAR heeft VIA vervolgens een onafhankelijke organisatie aangesteld om mysterybezoeken te brengen aan handelaars en grote retailers. De actie was bedoeld om op een neutrale en objectieve manier te evalueren, of de regelgeving inzake het aanvaarden van ecocheques goed werd nageleefd.

De mysterybezoeken vonden plaats tussen maart en mei 2018 in meer dan 300 Belgische verkooppunten die bij het netwerk zijn aangesloten. Na de mysterybezoeken hadden vier verkooppunten een negatief resultaat. In overleg met de Nationale Arbeidsraad werden zij uit het ecocheque-aanvaardingsnetwerk geschrapt.

In 2017 is er voor 232 miljoen euro aan ecocheques gebruikt in België: 41 procent bij kleine handelaars, 49 procent in gespecialiseerde winkels en 10 procent in supermarkten. Tegenwoordig zijn er meer bedrijven die ecocheques uitkeren dan maaltijdcheques.

bron: Belga