Toerist in eigen land: vier keer puur natuur op een boogscheut van de stad

In zijn boek ‘Hidden Belgium' neemt Derek Blyth de lezer mee op een ontdekkingstocht langs de mooiste en meest bizarre plekken in eigen land. De journalist en Britse Belg speelt daarmee perfect in op de noden van de huidige Instagram-generatie, die tuk is op alles wat mooi, nieuw en fotogeniek is. Met de lente in het achterhoofd vroegen we hem om zijn favoriete plaatsen in het groen.
door
Mare
Leestijd 1 min.

1. Het Zoniënwoud in Brussel

«Dit enorme bos ligt op een boogscheut van jullie hoofdstad en heeft alles waar je als natuurliefhebber van kan dromen. Sommige plekken in het enorme bos liggen er al ruim 1.000 jaar onaangeroerd bij, absoluut waanzinnig. Niet verwonderlijk dan ook dat het op de lijst van Unesco-werelderfgoed ligt. Wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad geraakt er gemakkelijk met de metro, de bus of de tram. En dat is volgens mij behoorlijk uitzonderlijk: ik ken geen enkele andere wereldstad van waaruit je je zo gemakkelijk van de stad naar een uitgebreid bos kan verplaatsen. Vanuit Amsterdam moet je bijvoorbeeld een pak langer reizen. Het is jammer dat zo weinig mensen dit bos kennen, want het loont echt de moeite.»

2. De Hoge Venen

Foto Belga

«Dit natuurgebied heb ik ontdekt in december, toen het ijskoud was en alles bedekt was onder een laag sneeuw. Dit natuurpark ligt op een tweetal uur rijden van zowel Antwerpen als Brussel, maar zodra je er aankomt heb je het idee dat je aan het einde van de wereld beland bent. Het enige wat je ziet zijn desolate landschappen die je doen denken aan Noorwegen of IJsland. Er is daar niets of niemand. En omdat de grond het hele jaar door onder water staat, wandel je over een houten pad. Op sommige plaatsen zijn de houten balken stuk, waardoor je zelfs door het diepe water moet waden. Avontuur gegarandeerd!» ostbelgien.eu

3. Nationaal Park Hoge Kempen

Foto Roel Hendrikx

«Dit is een gebied vol oude steenkoolmijnen dat nu uitgeroepen is tot een nationaal park waar je de meest spectaculaire landschappen kan spotten. Het park is enorm groot en overal is er wel iets te zien. Omdat het vroeger een industriezone was, zijn er heel veel lege vlaktes of oude groeves die nu gevuld zijn met water. Het landschap heeft echt zijn eigen karakter, het is onmogelijk te vergelijken met de natuur elders in het land. Vooral de Lommelse Sarah is de moeite: dat is een soort woestijnachtig landschap dat gedurende vele jaren ernstig vervuild was. Nu is het uitgegroeid tot een groot natuurgebied waar je schitterend kan wandelen, paarden en mountainbiken.»

4. De Lessevallei

Belga / J. Flemal

«In België zijn er heel veel rivieren en valleien, maar toch is de Lesse echt de moeite. Wie een hele dag de tijd heeft, kan bijvoorbeeld in Dinant de trein nemen die langs de Lesse loopt en op verschillende plaatsen naast de rivier stopt. Elke twee uur passeert er een trein, dus aan elke halte heb je ruimschoots de tijd om het gebied uitgebreid te verkennen. Vooral voor wandelaars is het een echte aanrader: je passeert onderweg verschillende tunnels en bruggen en ook de natuur is schitterend, met al die heuvels heb je echt een vakantiegevoel. Tussen de stations van Houyet en Gendron heb je trouwens ook een fantastische wandeling waarbij je via ladders van het ene platform naar het andere klimt: perfect voor een dagje uit met de kinderen.»

Mare Hotterbeekx

Wie is Derek Blyth?

Derek Blyth is een Brit die al 27 jaar in België woont. De journalist maakte naam en faam met de reisgids ‘The 500 hidden sectrets of Brussel'. Het concept werd geïnternationaliseerd, waardoor er nu zo'n 24 internationale steden op dezelfde manier gecoverd worden. Met ‘Hidden Belgium' voegt hij een nieuw parteltje toe aan dit succesrecept.

Derek Blyth, 'Hidden Belgium', Uitgeverij Luster, 19,95 euro