Diploma op zak, en nu ?

Op het einde van elk academiejaar stellen heel wat studenten zich dezelfde vraag: Wat nu?

Het behalen van een diploma wordt vaak gezien als een toverformule om de deuren van de arbeidsmarkt te openen. Maar de realiteit is vaak iets harder. Want afspraken maken en cv’s of brieven schrijven, riskeren evenveel tijd in beslag te nemen als de blok…

Je inschrijven als werkzoekende

De meeste pas afgestudeerden hebben niet het geluk dat er meteen een job op hen wacht buiten de schoolpoorten. Het eerste wat je te doen staat, is je inschrijven als werkzoekende bij de VDAB of Actiris. Dat doe je best zo snel mogelijk, om de wachttijd voor een eventuele werkloosheidsuitkering te verkorten.

Denk aan je gezondheid

Te veel jonggediplomeerden denken er niet aan, maar een bezoekje aan de mutualiteit is van essentieel belang. Reken op een kleine € 100 per jaar voor een dekking die de belangrijkste uitgaven covert. Uitgebreidere formules (hospitalisatie, tandartskosten…) zijn warm aanbevolen, ook al kosten die elk trimester iets meer.

Werk zoeken

Elke pas afgestudeerde ligt er wakker van. Het kan snel gaan, maar ook een tijdje duren. Alles hangt af van de job die je zoekt.

Zoekertjes: Of ze nu van de VDAB of Actiris komen, of in een gespecialiseerd magazine staan, het loont de moeite erop te reageren. Er is werk, het zou zonde zijn een kans te missen.

Spontane kandidaturen: Soms lijkt het alsof je een fles in zee gooit. En toch werkt deze techniek vaak beter dan je denkt. Je krijgt niet altijd meteen antwoord. Maar je zou niet de eerste kandidaat zijn die enkele maanden later toch nog gecontacteerd wordt, wanneer je het niet meer verwacht of in afwachting al een job hebt aangenomen die niet aan je verwachtingen voldoet. Zorg er wel voor dat elke sollicitatie gepersonaliseerd is, zelfs al is het een saai werkje om je cv en brief voor elke werkgever aan te passen.

Interim: De tijdelijke oplossing. Alhoewel, voor sommigen wordt het soms een langdurige situatie. Interim kan interessant zijn voor iemand die geen stabiliteit nodig heeft. Het is hoe dan ook een kans om een netwerk uit te bouwen. Altijd mooi meegenomen.

Interviews

Ook al duurt het soms wat langer dan gehoopt, die uitnodigingen voor een gesprek komen er… Iedereen heeft wel een goeie raad, maar als je er één moet onthouden, laat het dan deze zijn: informeer je over het bedrijf waarvoor je solliciteert en over wat je er zou kunnen doen. Vergeet niet dat een eerste jobinterview altijd een moeilijke ervaring is. Ging het niet zo vlot? Geen zorgen, je leert er elke keer iets uit om het volgende keer beter te doen!