Verkiezingen Turkije - Tegenstanders Erdogan verzamelen zich, aanhangers vieren feest

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de opeising van de overwinning bij de verkiezingen in Turkije door president Recep Tayyip Erdogan, verzamelt de oppositie zich om te protesteren. Voorstanders van de regeringspartij AKP komen dan weer op straat om feest te vieren. Dat is onder meer het geval op het Taksimplein in Istanboel. Onder meer voor het partijhoofdkwartier van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) verzamelen zich heel wat tegenstanders van Erdogan. Ze roepen op tot "gerechtigheid" en scanderen volgens het Duitse persbureau DPA onder meer "We zullen winnen door weerstand te bieden". Ze wachten er op een verklaring van de oppositiekandidaat Muharrem Ince.

Daarnaast komen ook aanhangers van de oppositie op straat in de Istanboelse wijken Besiktas en Kadiköy. In het meer zuidelijk gelegen Izmir voeren ze een zitstaking.

Erdogan eiste de verkiezingsoverwinning zondagavond al op, hoewel er nog geen officiële resultaten zijn. De oppositiepartijen CHP en de de pro-Koerdische HDP klagen bovendien over onregelmatigheden tijdens de stembusgang.

Volgens het staatspersagentschap Anadolu kreeg Erdogan bij de presidentsverkiezingen 52,5 procent van de stemmen achter zijn naam, tegenover 30,8 procent voor Ince. Daardoor zou er geen tweede ronde komen. De CHP gaat er echter vanuit dat Erdogan geen absolute meerderheid zal halen en dat die er wel zal komen. De partij beschuldigt Anadolu ervan bewust te "manipuleren" met valse resultaten.

Ruim 60 miljoen Turken waren zondag opgeroepen om te stemmen, van wie meer dan 3 miljoen in het buitenland. Volgens Anadolu lag de opkomst op 87 procent. Ook bij de parlementsverkiezingen komt Erdogan er als winnaar uit, klinkt het. Zijn AKP zou 340 van de 600 zetels bemachtigen.

Bron: Belga