Verkiezingen Turkije - Erdogan wint presidentsverkiezingen (kiescommissie)

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan de presidentverkiezingen al in de eerste ronde gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie, Sadi Güven, gezegd in Ankara. Hoeveel procent van de stemmen Erdogan precies binnehaalde, maakte hij niet bekend. Het huidige staatshoofd had de overwinning zelf al opgeëist. Momenteel zijn volgens de kiescommissie al 97,7 procent van de stemmen ingevoerd in het centrale informaticasysteem. "Uit de resultaten blijkt dat de heer Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid van de geldige stemmen heeft binnengehaald", zei Güven in de nacht op maandag. "Het aantal stemmen dat nog niet in het systeem zit, zal geen invloed hebben op het resultaat."

Zelf ging Güven niet concreet in op de verkiezingsuitslag. Het staatspersagentschap Anadolua sprak eerder al van 52,5 procent voor Erdogan, tegenover 30,8 procent voor zijn grootste uitdager Muharrem Ince van het centrumlinkse CHP.

Ruim 60 miljoen Turken waren zondag opgeroepen om te stemmen, van wie meer dan 3 miljoen in het buitenland. Volgens Anadolu lag de opkomst op 87 procent. Ook bij de parlementsverkiezingen komt Erdogan er als winnaar uit, klinkt het. Zijn AKP zou 340 van de 600 zetels bemachtigen.

De oppositiepartijen CHP en de de pro-Koerdische HDP klagen echter onregelmatigheden aan tijdens de stembusgang. Ze beschuldigden Anadolu daarnaast ook van "manipulatie". Volgens hen publiceerde het bewust valse resultaten.

bron: Belga