Slovaak Peter Sagan soleert naar zesde nationale titel, Michal Kwiatkowski viert in Polen

Peter Sagan heeft zondag zijn zesde Slovaakse kampioenentrui verovert. De wereldkampioen kwam na een monstervlucht van meer dan 90 kilometer alleen over de streep in het Tsjechische Pilsen. Met zijn broer Juraj Sagan en de afscheidnemende Michael Kolar stonden nog twee renners van BORA-hansgrohe op het podium. Sagan ging er een eerste keer vandoor in de tweede plaatselijke ronde met nog 170 kilometer voor de boeg. De wereldkampioen wachtte echter op het peloton, maar met nog 90 kilometer te gaan koos hij opnieuw voor het hazenpad. Sagan zong het uit tot aan de finish, zijn broer Juraj bolde 2 minuten en 16 seconden later over de streep. Kolar, die zijn laatste koers reed, werd derde. Voor Peter Sagan is het al zijn zesde Slovaakse titel, zijn eerste sinds 2015. De vorige twee edities waren voor Juraj Sagan.

De Slovaakse en Tsjechische nationale kampioenschappen worden traditioneel samen gereden. Bij de Tsjechen ging de titel naar Josef Cerny (Elkov-Author), die net na Juraj Sagan finishte. Zijn ploegmaats Jan Barta en Jakub Otruba vervolledigden het Tsjechische podium.

In Polen ging de nationale titel naar Michal Kwiatkowski. De renner van Team Sky was de beste van een kopgroep die al vroeg in de koers een gat had geslagen. Hij verwees Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) naar de tweede plaats. Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice) greep in Ostroda het brons. Kwiatkowski verovert de nationale trui nog maar voor de tweede keer na zijn overwinning in 2013. De alleskunner van Sky werd vrijdag ook derde in de tijdrit.

Domingos Gonçalves (Radio popular Boavista) sloeg in Portugal een dubbelslag. Na het kampioenschap tijdrijden won de 29-jarige renner in Belmonte ook het Portugees kampioenschap op de weg. Gonçalves kwam alleen over de streep, Joni Brandao (Sporting Clube de Portugal/Tavira) en Henrique Casimiro (Efapel) moesten vrede nemen met het zilver en het brons. Tiago Machado (Katusha-Alpecin) werd vierde, Rui Costa (Team Emirates) deed niet mee.

Matej Mohoric stond in Slovenië voor het eerst op het hoogste schavot na het nationale kampioenschap op de weg. De hardrijder van Bahrein-Merida stond samen ploegmaats Domen Novak en Luka Pibernik op het podium. Mohoric vloerde Novak in een spurt met twee en volgt zo Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) op.

In Noorwegen boekte Vegard Stake Laengen (Team Emirates) in de nationale wegrit zijn eerste profzege. De 29-jarige renner rekende af met zijn acht medevluchters, onder wie kersvers tijdritkampioen Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Uittredend nationaal kampioen Rasmus Tiller (Joker Icopal) werd tweede, Kristian Aasvold (Team Coop) derde.

Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini) pakte zijn eerste kampioenentrui in Roemenië. Genki Yamamoto (Kinan Cycling) deed hetzelfde in Japan. Klimtalent Merhawi Kudus (Dimension Data) mag zich dan weer nationaal kampioen van Eritrea noemen. In Zweden ten slotte ging Lucas Eriksson met de nationale titel aan de haal.

Bron: Belga