Presidentskandidaat Ince erkent nederlaag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Muharrem Ince, de presidentskandidaat van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP, heeft zich vandaag neergelegd bij de verkiezingsoverwinning van Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Ankara. Ince was de belangrijkste uitdager van Erdogan in de strijd om het Turkse presidentschap. Maar hij slaagde er gisteren niet in om een tweede ronde af te dwingen. Met zo goed als alle stemmen geteld (99,6 procent), komt Erdogan uit op een score van 52,6 procent, zo meldt het Turkse nieuwsagentschap Anadolu. Ince moet het stellen met 30,6 procent.

"Ik aanvaard de resultaten van deze verkiezingen", zo verklaarde de 54-jarige Ince. Hij riep Erdogan op "de president van alle 81 miljoen Turken" te zijn. De oppositieleider maakte ook duidelijk dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van het land. Daarmee verwees hij naar het feit dat Erdogan door zijn overwinning gebruik zal kunnen maken van meer presidentiële bevoegdheden. Ince waarschuwde dat Turkije afglijdt in de richting van een eenmansregime. Hij betreurt ook dat Turkije na 143 jaar afstand neemt van een parlementair systeem.

De persconferentie van Ince werd vandaag niet bijgewoond door medewerkers van de Turkse zender TRT. Ince weigerde hen de toegang, omdat hij vond dat de zender hem tijdens de verkiezingscampagne genegeerd had. "Jullie hebben mijn drie grootste verkiezingsmeetings niet uitgezonden. Ga alsjeblieft weg", zo luidde de boodschap.

bron: Belga