Dit is waarom katten spinnen

Schattig katje
Pexels / B. Vadim

Volgens deskundigen spinnen katten niet alleen om hun blijdschap uit te drukken. Ze maken het trillende geluid ook wanneer ze onrustig zijn of pijn hebben. 

We gaan er meestal van uit dat een kat die spint hetzelfde wil uitdrukken als een mens die lacht of een hond die kwispelt. Maar dat is niet altijd het geval. De huisdieren spinnen niet enkel waneer ze blij zijn, maar ook als ze zich bang of verdrietig voelen. Dat zeggen dierenvoedingsdeskundigen van Purina.

Pijn verlichtenSpinnen zou niet enkel een communicatiemethode zijn, maar zou ook dienen als afweermechanisme. Het helpt katten namelijk om kalm te blijven is stressvolle of pijnlijke situaties, zoals een bezoek aan de dierenarts of een bevalling.

De spieren van de kat laten hun stembanden bewegen. Als ze in- en uitademen, raakt lucht de trillende spieren, waardoor het spinnende geluid ontstaat. De lage frequentie van het gespin van ons huisdier veroorzaakt een reeks trillingen die de ademhaling en pijn verlichten en verwondingen genezen.