Prinselijke missie Argentinië en Uruguay - Messi en Macri kleuren de Belgische missie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een delegatie van Belgische politici en ondernemers is zondag aangekomen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor het eerste deel van hun economische missie in Argentinië en Uruguay. Net nu maakt Argentinië turbulente dagen mee. In het oog van de storm staan president Macri en voetballer Messi. Drie dagen lang zullen de Belgen hun zakelijke en culturele troeven in de kijker zetten in Buenos Aires, tot op het hoogste niveau. Zo maakt zelfs president Mauricio Macri dinsdag tijd voor een ontmoeting, hoewel hij momenteel andere katten heeft te geselen. Macri schakelde immers het Internationaal Monetair Fonds in om de forse waardedaling van de Argentijnse peso te stoppen. Het IMF stemde toe met een kredietlijn van 50 miljard dollar.

Dat is een opvallende en onverwachte zet van de centrum-rechtse president. Het IMF wordt immers gehaat door een groot deel van de Argentijnse bevolking, dat de instelling verantwoordelijk acht voor de economische instorting van het land in 2001. De IMF-deal lokt dan ook veel protest uit, met een algemene staking op maandag als voorlopig orgelpunt. Verschillende openbare diensten in Buenos Aires zullen getroffen worden en volgens sommige bronnen dreigen ook wegblokkades.

Het programma van prinses Astrid en de ministers werd daarom een klein beetje aangepast. Om niet in verkeerschaos terecht te komen, zal ze in haar hotel gehuldigd worden als eregast ("Visitante Illustre") van de miljoenenstad en niet in het statige overheidsgebouw. Voor de rest blijft het dagprogramma ongewijzigd. Er staat onder meer nog een ontmoeting op de agenda met vicepresident Gabriela Michetti.

Een andere zaak van staatsbelang voor veel Argentijnen staat dinsdag op de agenda. Dan speelt het Argentijnse elftal op het WK voetbal in Rusland zijn match van de laatste kans tegen Nigeria. Wordt Lionel Messi de messias, of beschaamt hij het vertrouwen van zijn landgenoten? Wie het zeker van nabij zal volgen, is Vlaams minister van Werk, Economie en Sport Philippe Muyters (N-VA). Hij zal de wedstrijd volgen met jeugdspelers van een lokale voetbalploeg met Vlaamse roots in Buenos Aires.

Voor prinses Astrid is de economische missie haar eerste officiële optreden sinds eind februari. In mei raakte bekend dat de prinses met slaapproblemen kampt en dat haar artsen haar hadden aangeraden om een tijdje te rusten.

bron: Belga