WK 2018 - Rode Duivels breken records tegen Tunesië

De Rode Duivels braken zaterdag in Moskou tijdens de 5-2 overwinning tegen Tunesië in de groepsfase van het WK voetbal in Rusland meerdere records. . Meeste Belgische doelpunten in een wedstrijd - België was er nooit eerder in geslaagd vijf keer te scoren in één enkele wedstrijd op het WK. Twee keer lieten de Rode Duivels vier doelpunten optekenen. In 1954 op het WK in Zwitserland eindigde de groepsmatch tegen Engeland op 4-4. Op het mytische WK van Mexico in 1986 scoorden Jan Ceulemans en co. vier keer tegen de Sovjet-Unie. Na een 4-3 zege stootten de Rode Duivels door, het schip zou uiteindelijk stranden in de halve finales tegen Argentinië.

. Grootste Belgische zege op een WK: Het is nog maar de derde keer dat België met drie doelpunten verschil een WK-wedstrijd weet te winnen. Dat gebeurde in de openingswedstrijd (3-0), maar ook in 1970 tegen Salvador (3-0).

. Op één na snelste WK-doelpunt: Het openingsdoelpunt vanaf de penaltystip van Eden Hazard na 5 minuten en 59 seconden is het op één na snelste doelpunt van een Rode Duivel op een WK. In 1954 scoorde Léopold Anoul een minuut sneller tegen Engeland (4-4).

. Belgische topschutter op een groot toernooi (WK en EK): Met zeven doelpunten is Rode Duivel Romelu Lukaku de beste Belgische schutter op grote toernooien (EK's en WK's). Op het WK 2014 scoorde de spits van Manchester United één keer tegen de Verenigde Staten en op het EK 2016 twee keer tegen Ierland. Op dit WK trof de spits van Manchester United op de openingsspeeldag twee keer raak tegen Panama. Lukaku doet zo beter dan Ceulemans (6 doelpunten verdeeld over EK 1980, EK 1984, WK 1986 en WK 1990).

. Belgische topschutter op één WK: Romelu Lukaku voert met vier goals voorlopig naast de Portugese superster Cristiano Ronaldo de WK-topschuttersstand aan. Nooit eerder lukte een Rode Duivel vier doelpunten op één WK. Léopold Anoul (1954), Nico Claesen (1986), Jan Ceulemans (1986) en Marc Wilmots (2002) strandden op drie treffers.

. Belgische WK-topschutter (meerdere edities): Met zijn twee doelpunten in de eerste helft tegen Tunesië (eindstand: 5-2) zit Rode Duivel Romelu Lukaku aan vijf WK-goals, gespreid over twee WK-edities. Hij evenaart zo het record van Marc Wilmots en steekt Jan Ceulemans (4) voorbij in de Belgische ranking aller tijden. De voormalige bondscoach trof tweemaal raak op het WK 1998, in 2002 scoorde hij drie keer.

. Twee doelpunten in twee opeenvolgende WK-wedstrijden: Romelu Lukaku is de eerste speler sinds Diego Maradona in 1986 die in twee WK-wedstrijden op rij twee keer weet te scoren. De Argentijn slaagde daar 32 jaar geleden in tegen Engeland en België.

. Langste reeks zonder doelpuntenloos gelijkspel op een WK: De zege van de Rode Duivels tegen Tunesië was de 27e WK-wedstrijd op rij zonder een doelpuntenloos gelijkspel, dat is een nieuwe record. In 1954 eindigde geen enkele van de eerste 26 WK-matchen op 0-0, maar in Rusland is die reeks alvast verlengd.