Muurschildering herdenkt een van de laatste grote luchtgevechten van WOII

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Sint-Denijs herdenkt een levensgroot tafereel op de achtergevel van het overheidsgebouw van het Agentschap Wegen en Verkeer voortaan een van de laatste grote luchtgevechten van WOII. Het werk van de Syrische schilder Samer Alagha is ingehuldigd, een muur waarin de kogelgaten vandaag nog steeds zichtbaar zijn.

Op nieuwjaarsdag 1945 bombardeerde de Duitse Luftwaffe het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem tijdens operatie Bodenplatte, één van de laatste grote luchtslagen van de Tweede Wereldoorlog. De geheime operatie, die bedoeld was om zoveel mogelijk vijandelijke luchtbasissen in West-Europa te vernietigen, was een wanhopige poging van Nazi-Duitsland om de steeds verder oprukkende geallieerden tegen te houden.

Maar de meeste geallieerde spitfires van de Poolse Wing 131 die in Sint-Denijs-Westrem gestationeerd waren, waren tijdens de aanval toevallig op een ochtendmissie. Hierdoor konden ze bij hun terugkeer naar het vliegveld de Duitsers op hun beurt verrassen met een tegenaanval. Achttien Poolse spitfires schakelden uiteindelijk twintig Duitse gevechtsvliegtuigen uit.

Het Cultuurplatform Sint-Denijs-Westrem gaf kunstenaar Samer Alagha de opdracht om de muurtekening vorm te geven. Alagha is afkomstig uit Syrië, waar hij afstudeerde aan het Institute of Fine Arts in Damascus. Hij vluchtte voor de oorlog en werkt sinds 2015 in België.

bron: Belga