Kwal. WK basket 2019 (m) - België moet duimen leggen voor Nederland in voorbereiding

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nationale basketbalmannen hebben vrijdag in Pepinster met 60-66 (rust: 27-35) verloren van Nederland. Het oefenduel gold als voorbereiding op de laatste twee wedstrijden van de eerste kwalificatieronde voor het WK basketbal in 2019. De Belgian Lions verloren zo de 73e derby van de Lage Landen. Bondscoach Eddy Casteels kon geen beroep doen op de geblesseerde spelers Retin Obasohan (pols), Maxime De Zeeuw (knie), Thomas Akyazili (rug) en Jean-Marc Mwema (voet). Quentin Serron, Elias Lasisi en Hans Vanwijn werden gespaard.

Het verschil tussen beide teams lag hem in de driepunters en de vrijworpen, waar België met slaagpercentages van respectievelijk 26% en 41% geen al te beste beurt maakte. Sam Van Rossom was met zijn 20 punten, 5 intercepties, 5 rebounds en 2 assists de uitblinker onder de Belgen.

België, dat op de vierde en laatste plaats staat in kwalificatiegroep E, ontvangt op vrijdag 29 juni en maandag 2 juli respectievelijk Rusland en Bosnië-Herzegovina in de Antwerpse Lotto Arena. Om nog kans te maken op een ticket voor de tweede kwalificatieronde voor het WK van 2019 in China, moeten de Belgian Lions beide wedstrijden (met een minimum van 8 punten verschil tegen Rusland en 3 punten tegen Bosnië) winnen.

De eerste drie ploegen van elke groep stoten door naar de tweede ronde. Die gaat van start in september 2018. De 24 gekwalificeerde ploegen zullen in vier groepen van elk zes teams worden verdeeld. De teams die bij de eerste drie eindigen in hun groep mogen deelnemen aan het WK in China, dat tussen 31 augustus en 15 september 2019 plaatsvindt.

.

Bron: Belga