Engeland, Japan en Senegal mikken op kwalificatie

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Rode Duivels volgen morgen met bovengemiddelde aandacht de drie voorziene wedstrijden op het WK voetbal. Daags na België-Tunesië staat om 14u met Engeland-Panama de andere wedstrijd van de tweede speeldag in groep G op het programma. Met Japan-Senegal (17u) en Polen-Colombia (20u) sluit groep H de rij. De Engelsen kunnen dit weekend al zeker zijn van een stek in de tweede ronde. Het team van bondscoach Gareth Southgate moet dan in Nizhny Novgorod winnen van Panama en als de Rode Duivels niet verliezen van Tunesië is de achtste finale een feit. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de troepen van bondscoach Roberto Martinez.

The Three Lions hadden het niet onder de markt tegen Tunesië. Harry Kane bezorgde met zijn tweede treffer Engeland pas diep in de slotfase de volle buit tegen de stugge Tunesiërs. Bij de Engelsen geraakt Dele Alli waarschijnlijk niet speelklaar voor Panama. Hij herstelt nog van de lichte dijblessure die hij opliep in de match tegen Tunesië. Ruben Loftus-Cheek is vermoedelijk zijn vervanger. Verder kan Marcus Rashford zijn opwachting maken in plaats van de tegen de Tunesiërs ongelukkige Raheem Sterling. Na hun 3-0 nederlaag tegen de Rode Duivels bij hun WK-debuut gaan de Panamezen op zoek naar hun eerste WK-doelpunt ooit. Een draw zou een absolute stunt zijn van de Midden-Amerikanen.

Ook de duels in groep H zullen de Rode Duivels in de gaten houden. In de achtste finales spelen ze immers (uiteraard mits kwalificatie) tegen een team uit deze poule, waarin op de eerste speeldag groepsfavorieten Polen en Colombia verrassend onderuit gingen tegen respectievelijk Senegal en Japan (telkens 2-1).

Toch heeft de overwinning tegen Colombia niet voor euforie gezorgd in het Japanse kamp, zo verzekerde middenvelder Genki Haraguchi. "Die zege verandert niet hoe we de zaken bekijken. Nu hebben we enkel de volgende match in ons hoofd. We denken nog niet aan de tweede ronde", zei hij. In Japan wordt gespeculeerd over een wissel in doel, waar Eiji Kawashima (ex-Lierse en -Standard) er niet in slaagt te overtuigen. De zege tegen Polen roept in Senegal herinneringen op aan het WK van 2002, toen het Afrikaanse land het bij zijn eerste WK-deelname tot in de kwartfinales schopte. Een zege in Ekaterinburg brengt Japan of Senegal erg dicht bij kwalificatie voor de volgende ronde (en zeker bij een gelijkspel in Polen-Colombia).

Colombia en Polen staan in Kazan al met de rug tegen de muur. Het team dat dit duel verliest, is uitgeschakeld als Japan-Senegal op een gelijkspel eindigt. "We weten allemaal dat dit een wedstrijd is die zal bepalen wie doorgaat", verklaarde de Colombiaanse tospits Radamel Falcao. Bij de Colombianen, die tegen Japan bijna een volledige wedstrijd met tien man speelden na een rode kaart voor Carlos Sanchez, zal superster James Rodríguez deze keer normaal gezien wel in de basiself starten. Hij sukkelde de voorbije weken met de kuit. Polen heeft zich nog nooit weten te plaatsen voor de tweede ronde na een nederlaag op de eerste speeldag. "We hebben nog alles in eigen handen", liet middenvelder Grzegorz Krychowiak optekenen. "We spelen tegen een team dat in dezelfde situatie zit."

bron: Belga