Planckendael gaat veiligheidsinfrastructuur versneld moderniseren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Planckendael heeft na een eerste evaluatie van de ontsnapping en dood van een leeuwin gisteren beslist om de nodige middelen vrij te maken voor het versneld installeren van een nieuw veiligheidssysteem, dat vorig jaar ook al in de Zoo Antwerpen werd geïntroduceerd. Het zal bij gevaarlijke diersoorten zoals olifanten, mensapen en roofdieren onmogelijk worden om een deur te openen wanneer een andere deur nog openstaat. Volgens Planckendael zijn de infrastructuur van het leeuwengebouw en het buitenverblijf in perfecte staat en werden ze onlangs nog geïnspecteerd door de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). De leeuwin kon echter ontsnappen omdat een van de veiligheidssassen van het verblijf was blijven openstaan.

"Uiteraard is dit een serieuze schending van het veiligheidsprotocol", klinkt het vandaag. "Er is hier een menselijke fout begaan." Om die menselijke factor in de toekomst tot een minimum te beperken, gaat Planckendael nu versneld werk maken van het zogenaamde Lock Out Tag Out-systeem.

Na de ontsnapping werd geprobeerd de leeuwin te verdoven, maar dat mislukte. De procedure daarvoor werd correct gevolgd, stelt het dierenpark na de eerste evaluatie, maar een leeuwin verdoven is erg complex. Het protocol met betrekking tot de vuurlinies van de politie schreef voor dat de dierenarts niet dichter dan 21 meter van de leeuwin mocht komen. De afstand en de hoek om met het luchtdrukgeweer te schieten bleken te ongunstig om een verdoving als resultaat te krijgen. Na bijna drie uur werd de leeuwin volgens Planckendael erg onrustig en kwam ze gevaarlijk dicht bij bezoekers, waarop werd beslist om het dier dood te schieten. "Alle medewerkers van Planckendael proberen de draad weer op te pakken en het voorval een plaats te geven", besluit het dierenpark.

bron: Belga