Belgische kersenoogst draait op volle toeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Limburg worden dagelijks zo'n 80.000 kilo kersen aangevoerd. Na twee rampjaren kunnen de Belgische kersentelers zo van een uitzonderlijke oogst spreken. Het Belgisch kersenseizoen ging op 11 juni van start en loopt door tot eind juli. Het droog en zonnig weer vormen momenteel de ideale omstandigheden. De voorbije jaren kende de kersenoogst enkele tegenslagen, waaronder de Ruslandboycot en barre weersomstandigheden zoals de Pukkelpop-storm en hagel- en vorstschade.

De Belgische Fruitveiling ziet dit seizoen een kwaliteitsvolle productie van kersen, maar ook van appels en peren. De Belgische kersentelers kunnen spreken van een recordoogst van kersen. In de sorteerafdeling van de Belgische Fruitveiling worden de kersen afgeleverd voor de Belgische grootdistributie.

Bepaalde supermarkten kiezen al voluit de kaart van fruit van eigen bodem, maar de Belgische Fruitveiling betreurt dat de retail de voorkeur geeft aan kersen vanuit Griekenland, Spanje of Turkije. "We hopen dat men volop zal kiezen voor Belgische kersen. De kwaliteit is super en de prijzen liggen goed", zegt Betty Slingers van de Belgische Fruitveiling. "We hebben dit seizoen ook weinig exportmogelijkheden voor kersen, want door het mooie weer is er massaal veel aanbod."

Het Belgische kersenareaal steeg de laatste jaren tot meer dan 1000 hectare. De kersenteelt werd ook sterk geprofessionaliseerd door regenoverkappingen en een vernieuwing in het rassenassortiment. Zo hebben de kersentelers - aangesloten bij de Belgische Fruitveiling - potentieel een productie van rond de 3 miljoen kilo.

bron: Belga