Nog geen enkel Afrikaans land toonde interesse in EU-ontvangstcentrum voor migranten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Geen enkel Afrikaans land heeft al interesse laten blijken in het voorstel van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk om buiten de Europese Unie centra in te richten waar economische vluchtelingen en migranten van elkaar gescheiden worden. Dat heeft Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos vandaag gezegd. De reden is volgens hem omdat het voorstel nog niet concreet is uitgewerkt. Met de centra ('regionale ontschepingsplatformen') hoopt Tusk volgende vandaag een doorbraak te forceren in het debat over het Europese asiel- en migratiebeleid. Er komen momenteel veel minder migranten in Europa aan dan op het hoogtepunt van de crisis in 2015, maar dat maakt de verdeeldheid onder de lidstaten over de te volgen aanpak er niet minder om.

Tusk wil de 28 staatshoofden en regeringsleiders achter zijn voorstel scharen om migranten die op zee worden gered naar centra buiten de EU over te brengen waar bekeken wordt wie nood heeft aan internationale bescherming en wie een economische migrant is, en dus geen recht heeft op asiel in Europa.

Geen enkel Afrikaans land heeft al interesse getoond om zo'n centra op zijn grondgebied te openen, zei EU-commissaris Avramopoulos vandaag. Dat komt volgens hem omdat het voorstel nog niet concreet is uitgewerkt en zich momenteel beperkt tot een "idee" dat in de media gelanceerd werd. Tunesië wordt genoemd als kandidaat-gastland, maar ook Tunis geeft (voorlopig) dus niet thuis.

Avramopoulos geeft toe dat Europa met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) nog volop aan het onderzoeken is hoe het de Noord-Afrikaanse landen kan betrekken bij de voorgestelde centra. Het kan voor hem in geen geval de bedoeling zijn dat de centra plekken worden waar migranten vast komen te zitten. "Ik ben tegen een Guantanamo Bay voor migranten, daar wil ik heel duidelijk over zijn. Dit zou tegen onze Europese waarden zijn en dat stellen we ook helemaal niet voor. De Conventie van Genève is onze leidraad."

bron: Belga