Euroministers plaveien weg voor einde Griekse steun

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden proberen vandaag in Luxemburg de weg te plaveien voor het einde van het financiële steunprogramma voor Griekenland. Raken ze het eens over een verdere versoepeling van de kredietvoorwaarden, een financiële buffer en een nieuw toezichtsmechanisme, dan kan Griekenland vanaf 20 augustus opnieuw op eigen benen staan.

De eurolanden en het IMF moesten Griekenland de voorbije acht jaar 273 miljard euro lenen om een bankroet van het euroland te vermijden. In ruil voor de grootste reddingsoperatie uit de geschiedenis moesten opeenvolgende Griekse regeringen draconische besparingen en economische hervormingen doorvoeren, maar nu gloort er licht aan het einde van de tunnel. Op 20 augustus verstrijkt het derde steunprogramma en zou Griekenland opnieuw geld moeten kunnen lenen op de markten.

"We moeten erkennen dat Griekenland zijn werk heeft gedaan en alle afspraken heeft gerespecteerd. Nu moeten ook wij onze afspraken naleven en de beste oplossing voor de Griekse staatsschuld vinden", zo schetste de Franse minister Bruno Le Maire de inzet van de vergadering. Griekenland worstelt nog steeds met een kolossale schuldenberg en investeerders moeten overtuigd worden dat de Griekse staat ook de komende jaren haar schulden zal kunnen terugbetalen.

De eurolanden zijn de belangrijkste schuldeisers van Athene en daarom buigen de ministers zich over een reeks maatregelen die de Griekse schuldenlast moeten verlichten, met bijvoorbeeld langere looptijden voor de terugbetaling van leningen. Daarnaast spreken ze ook over een financiële buffer die Griekenland tot 2020 moet beschermen tegen eventuele tegenvallers en een toezichtsmechanisme dat moet garanderen dat de Grieken ook na 20 augustus op het rechte pad blijven.

bron: Belga