Permanente aankomsten gedaald met 5 procent

door
Belga
Leestijd 1 min.

De landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben vorig jaar iets meer dan 5 miljoen aankomsten met een permanent karakter genoteerd. Dat blijkt uit de meest recente schattingen uit een nieuw rapport van de OESO. Voor het eerst sinds 2011 is sprake van een daling - met 5 procent ten opzichte van 2016. Volgens de organisatie is die afname een gevolg van een aanzienlijke daling van het aantal erkende vluchtelingen. Wat het aantal nieuwe asielaanvragen betreft, bleef de teller in 2017 in de OESO-lidstaten stilstaan op 1,23 miljoen euro. Het gaat om een daling na de twee voorafgaande recordjaren, maar nog steeds een pak hoger dan in de jaren voor 2015. De meeste betrokkenen waren afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Irak. De Verenigde Staten kenden het hoogste aantal asielaanvragen binnen de OESO (330.000), gevolgd door Duitsland (198.000). Gezinsmigratie maakte 40 procent uit van de aankomsten met permanent karakter, wat er het belangrijkste migratiekanaal binnen de OESO van maakt.

Bij de tijdelijke migratie noteerden de lidstaten in 2016 meer dan 4,2 miljoen buitenlandse, tijdelijke werknemers. Dat is 11 procent meer dan het jaar voordien. Ongeveer 3,3 miljoen buitenlandse studenten werden ingeschreven in het hoger onderwijs, wat 8 procent meer is dan in 2015.

De tewerkstellingsgraad van migranten binnen de OESO nam in 2017 met een procentpunt toe tot 67,1 procent. Hun werkloosheidscijfer daalde gemiddeld met eveneens 1 procentpunt tot 9,6 procent. Binnen de groep buitenlandse werknemers zijn de relatief jonge mannen het meest vatbaar voor illegale tewerkstelling.

bron: Belga