Europese tegenmaatregelen op invoerheffingen VS vrijdag van kracht

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanaf vrijdag worden hogere invoerrechten van kracht op een reeks Amerikaanse producten zoals jeans, bourbon en motorfietsen. Dat heeft de Europese Commissie vandaag meegedeeld. Ze vormen deel van het Europese antwoord op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium. De Commissie rondde vandaag de procedure af voor de invoering van de heffingen op Amerikaanse producten. Ze worden op vrijdag 22 juni van kracht. "We wilden niet in deze situatie belanden, maar de unilaterale en ongerechtvaardigde beslissing van de Verenigde Staten laat ons geen keuze", verklaarde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.

De Commissie had de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al in mei een lijst met de geviseerde producten overgemaakt. Het gaat onder meer om peanuts, sinaasappelsap, jeans, motorfietsen en bourbon. Daarop wordt voortaan een tarief van 25 procent toegepast.

De heffingen, die de unanieme steun van de lidstaten genieten, moeten de schade van de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium in een eerste fase voor 2,8 miljard euro compenseren. De Commissie raamt de totale schade echter op 6,4 miljard euro en behoudt zich dus het recht voor om later nog meer producten te viseren.

De heffingen vormen een reactie op de beslissing van president Donald Trump om invoerheffingen van respectievelijk 25 en 10 procent te heffen op Europees staal en aluminium. Trump roept nationale veiligheidsoverwegingen in, maar volgens de Europeanen gaat het om protectionisme. De Commissie diende ook al klacht in bij de WTO.

bron: Belga