Amnesty brengt 65.000 handtekeningen in rubberboot naar premier

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vertegenwoordigers van Amnesty International hebben naar aanleiding van de Internationale Vluchtelingendag vandaag zo'n 65.000 handtekeningen afgeleverd aan het kabinet van eerste minister Charles Michel. De handtekeningen zaten in rugzakken aan boord van een rubberboot. De ondertekenaars vragen een migratiebeleid met meer respect voor de rechten van wie geweld en vervolging ontvlucht. De premier ontving de delegatie en luisterde naar hun grieven en eisen. In het kader van de hervorming van de Dublinverordening, die op de Europese top van 28 en 29 juni zal besproken worden, zei premier Michel dat België voorstander is van een evenwichtige oplossing op basis van de principes van verantwoordelijkheid en solidariteit, en dat er ook een mechanisme moet zijn voor een evenwichtige verdeling van inspanning tussen de landen. Volgens de Dublinregeling moet het land waar asiel wordt aangevraagd ook zeggenschap hebben over de eindbeslissing.

Een vertegenwoordigster van Amnesty drukte haar bezorgdheid uit over het opsluiten van kinderen die met hun familie reizen. Ook zou de gezinshereniging volgens Amnesty vlotter moeten geregeld worden.

Daarnaast werden nog twee petities overhandigd met telkens 12.000 handtekeningen om een moratorium in te stellen voor het terugsturen naar Afghanistan en om elke samenwerking met de Libische autoriteiten stop te zetten. Migranten die naar dat land worden teruggestuurd, staan bloot aan verkrachting, foltering, slavernij en opsluiting.

Bron: Belga