Actievoerders bezetten gesloten opvangcentrum in Steenokkerzeel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep actievoerders heeft het gesloten centrum voor asielzoekers 127bis in Steenokkerzeel bezet. Dat melden de actievoerders zelf en het nieuws wordt bevestigd door de burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (N-VA). Met hun actie willen de betogers protesteren tegen de bouw van het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen, naast de luchthaven van Zaventem. "Voor ons is het volstrekt ongerechtvaardigd om mensen, minderjarigen of volwassenen, op te sluiten in een gesloten centrum", klinkt het.

De actie vindt plaats twee dagen voor een parlementair bezoek aan het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen. Volgens het collectief #NotInMyName, dat achter de actie staat, is bezoeken gelijk aan goedkeuren.

"Gedetineerden getuigen voortdurend over de slechte omstandigheden in de centra, maar het fundamentele probleem blijft de opsluiting zelf", klinkt het in een persbericht. "We klagen aan dat buitenlandse personen opgesloten worden in gesloten centra enkel en alleen omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. De bouw van dit nieuwe gesloten centrum voor gezinnen is ronduit schandalig. Voor ons is het volstrekt ongerechtvaardigd om mensen, minderjarigen of volwassenen, op te sluiten in een gesloten centrum. En zelfs de 'beste' detentieomstandigheden rechtvaardigen niet dat mensen die geen enkele misdaad hebben begaan, achter tralies worden gezet."

Volgens de actievoerders zijn ze met een 100-tal, de burgemeester houdt het op een 30-tal. Hij stelt nog dat een deel van de actievoerders over de omheining is geklommen en op het dak van het centrum gekropen, waar ze de bewoners zouden opjutten.

"De politie is massaal aanwezig maar komt nog niet tussen", zegt de burgemeester. "We proberen eerst de veiligheid van de werknemers en bewoners van het centrum te garanderen."

bron: Belga