Nog nooit zoveel vluchtelingen en ontheemden wereldwijd

Nog nooit zoveel vluchtelingen en ontheemden wereldwijd
AFP / A. Al-Rubaye

Het aantal vluchtelingen (in het buitenland) en ontheemden (binnen de grenzen van het eigen land) als gevolg van conflicten heeft in 2017 een nieuw record bereikt, voor het vijfde opeenvolgende jaar. Het aantal steeg tot 68,5 miljoen, van wie ongeveer de helft kinderen zijn.

De toename die vorig jaar opgetekend werd (plus 3,1 miljoen mensen), overschrijdt ruim de stijging van 2016 (plus 300.000) en valt te verklaren door de sterke toename van het aantal vluchtelingen, terwijl het aantal ontheemden licht daalde, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Alles bij elkaar is één op de 110 mensen in de wereld op de vlucht.

Sterkste stijging ooit 

Volgens Hoge Commissaris Filippo Grandi “zijn vluchtelingen die hun land ontvlucht zijn om te ontkomen aan conflicten en vervolging, goed voor 25,4 miljoen van de 68,5 vluchtelingen en ontheemden, een stijging van 2,9 miljoen vergeleken met 2016 en de sterkste stijging die UNHCR ooit voor één enkel jaar optekende”. Binnen de grenzen van hun land zijn 40 miljoen mensen ontheemd, iets minder dan de 40,3 miljoen die in 2016 geregistreerd werden.

Iets meer dan een vijfde van de vluchtelingen zijn Palestijnen. De overige komen grotendeels uit vijf landen: Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië.