Winnaar Nobelprijs roept België op verdrag kernwapenverbod te ondertekenen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2017 - de internationale campagne voor de afschaffing van kernwapens - roept de Belgische regering op zich achter het internationaal verdrag tegen kernwapens te scharen. "Uiteindelijk komt het neer op één vraag: vinden we het oké massavernietigingswapens tegen mensen te gebruiken?", luidde het. Het gebeurt niet alle dagen dat een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede naar de Kamer afzakt. Met Beatrice Fihn, de directeur van de International Campaign to abolish Nuclear Weapons (ICAN), kreeg de commissie Buitenlandse Zaken dinsdag de laureaat van 2017 over de vloer. Al leidde dat niet tot een massale belangstelling onder de parlementsleden.

Aanleiding voor het bezoek van de Zweedse juriste was een resolutie waarin de fracties van sp.a en Ecolo-Groen onze regering oproepen het internationaal verbodsverdrag op kernwapens van 7 juli 2017 te ondertekenen en te ratificeren en voor het einde van de legislatuur een stappenplan op te stellen voor de verwijdering van kernwapens op Belgisch grondgebied. Het is een publiek geheim dat dergelijke tuigen in Kleine Brogel aanwezig zijn.

ICAN kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de totstandkoming van het nieuwe VN-verbodsverdrag op kernwapens. Dat werd aangenomen door 122 landen. Intussen hebben 59 landen het ondertekend en werd de tekst in tien landen geratificeerd. België sloot zich niet aan bij het verdrag, net als de andere NAVO-lidstaten en de negen vermoedelijke kernmachten.

Fihn lanceerde dan ook een oproep richting ons land om het verdrag te ondertekenen. Ze herinnerde eraan dat de Kamer in 2015 een resolutie goedkeurde richting nucleaire ontwapening, maar dat er sindsdien bitter weinig gebeurde. "Blijven jullie een raamwerk uit het verleden verdedigen? De wereld kan het zich niet veroorloven nog langer te wachten", luidde het.

Ze waarschuwde dat bijvoorbeeld de Verenigde Staten de lat lager leggen om de kernwapens te gebruiken, zoals ook bij een cyberaanval, en dat manieren worden gezocht om de tuigen te moderniseren. "Indien we kernwapens behouden, dan zullen ze ooit worden gebruikt. Opzettelijk of per ongeluk. Our luck will run out."

bron: Belga