Rechtbank Luik – Eerste zitting proces tegen oud-wielrenners Vinokoerov en Kolobnev

De correctionele rechtbank in Luik start vandaag/dinsdag met het proces tegen Aleksandr Vinokoerov en Aleksandr Kolobnev. Beide oud-wielrenners worden beschuldigd van corruptie tijdens de editie 2010 van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Tijdens die eerste zitting wordt enkel een kalender voor de afwikkeling van het proces opgesteld. Vinokoerov, een Kazach, en Kolobnev, een Rus, zouden op 25 april 2010 op enkele honderden meters van de meet in Ans een akkoordje bereikt hebben. Beiden reden met voorsprong op de meet af. Vinokoerov zou Kolobnev 150.000 euro hebben geboden opdat de Rus de remmen wat zou dichtknijpen tijdens de spurt.
Het onderzoek baseert zich op e-mailverkeer tussen beide renners en bankstortingen van 100.000 en 50.000 euro respectievelijk in juli en december 2010.
Vinokoerov en Kolobnev ontkennen de hen ten laste gelegde feiten. De Kazach diende zelfs klacht in in Frankrijk wegens inbreuk in zijn mailverkeer. Met die Franse zaak zal de verdediging hopen de aanklager stokken in de wielen te steken.
Vinokoerov wordt verdedigd door meester Jean-Louis, Kolobnev door de meesters Guillaume Reynders en Louise Beckers.

bron: Belga