Iets meer dan 65 procent personeel aanwezig in Vlaamse gevangenissen

Iets meer dan 65 procent personeel aanwezig in Vlaamse gevangenissen

In de Vlaamse gevangenissen is vanochtend 65,38 procent van het personeel aanwezig. Dat zegt het gevangeniswezen. Het personeel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen. Sommige strafinstellingen moeten het vanochtend met minder dan de helft van het personeel doen: Leuven Centraal (8,82 procent), Leuven Hulp (36,84 procent), Merksplas (47,62 procent), Sint-Gillis (17,95 procent), Tongeren (40 procent) en Turnhout (38,46 procent).

In Sint-Gillis zijn vanaf 7.30 uur zeven politieagenten aanwezig. In Leuven Centraal zijn dat er eveneens zeven, maar vanaf 8 uur.

Over de Waalse gevangenissen zijn er voorlopig nog geen cijfers. Wel laat het gevangeniswezen weten dat er een stakingspost staat in Jamioulx, die de werkwilligen de toegang bemoeilijkt.

Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering. De vakbonden kwamen gisteren samen over het voorstel en ACV Openbare Diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO lieten nadien weten dat ze de tekst “onaanvaardbaar” vinden. Ze voegden daar aan toe dat ze vanaf vandaag alle acties dekken. In de strafinrichtingen worden de komende dagen personeelsvergaderingen belegd om de tekst toe te lichten.

bron: Belga