Voorkom deze blunders op je sollicitatiegesprek

Wat zijn de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek? Experts Freek van Kraaikamp en Sabine Pieters vertellen wat het vaakst misloopt en hoe je dat kan voorkomen.

Vragen uit je hoofd leren

Freek Van Kraaikamp werkte tien jaar als recruiter en maakte talloze sollicitaties mee. Hij vertelt dat kandidaten vaak vergeten dat een sollicitatie een gesprek is en geen ondervraging. “Zie het als een gesprek om te ontdekken of jij en de organisatie goed bij elkaar passen”, vertelt hij. “Bedenk vooraf wie jij bent, wat je kunt en wat je wilt. Lees de vacature goed, verdiep je in de website en stel daarna vragen waar jij een antwoord op wilt.”

Onpersoonlijke introductie

De voorstelronde van een sollicitatiegesprek is voor veel mensen ongemakkelijk, merkt Sabine Pieters, sollicitatietrainer van Sollicitego op. Volgens de coach zijn er drie dingen waarover je moet vertellen: je ervaring, je motivatie en iets persoonlijks. “Veel mensen laten het persoonlijke deel weg.” Toch zijn persoonlijke details erg belangrijk. “Jouw gesprekspartner wil niet alleen weten of je goed bent in je werk, maar ook hoe jij bent als collega. Hij wil weten of jullie een ’klik’ hebben en is op zoek naar overeenkomsten in persoonlijkheid of interesses. Dat kan bijvoorbeeld een gezamenlijke hobby zijn.”

Te weinig onderbouwd

Een andere veelgemaakte misser is dat je je kwaliteiten niet goed genoeg in de verf zet. Van Kraaikamp: “Als jij vertelt dat je een teamspeler bent, wil een recruiter weten waaruit dat blijkt.” Beweer jij dat je besluitvaardig bent? Noem dan een project waarin jij snel moest beslissen. Klantgericht? Vertel hoe jij een klant hebt geholpen en hoe hij daarop reageerde.

Snel kleur bekennen

Elke sollicitant heeft wel een onderwerp waar hij liever niet over praat. Die studie die je niet hebt afgemaakt, de baan waar je bent ontslagen. “De fout die veel sollicitanten maken, is die lastige onderwerpen meteen maar op tafel gooien”, vertelt Van Kraaikamp. “Dan ben ik er maar vanaf, denken ze. Het tegendeel is waar. Als jij begint over je studies, dan weet je haast zeker dat de recruiter daarop doorvraagt.”

Gekreukt pak

Ook de kledingkeuze is belangrijk. Het verschilt per branche en organisatie wat je het best aan kunt naar een sollicitatie. Sabine Pieters: “Een accountant moet vaak in een driedelig pak verschijnen, maar solliciteer je bij bijvoorbeeld een gezondheidsorganisatie dan is een jeansbroek met een jasje voldoende.”

Zorg dat je kleding schoon, netjes en ongekreukt is. Denk ook na over de kleur. Pieters: “Zwart en grijs zijn veilig. Wil je wat meer opvallen, kies dan voor ’betrouwbaar’ donkergroen of blauw. Pas op met rood en paars: die kleuren zijn nogal heftig. En in lichtroze kom je al snel ’soft’ over.” (hs)