Verkiezingen Colombia – Nieuwgekozen president kondigt “correcties” aan vredesakkoord met FARC aan

Verkiezingen Colombia - Nieuwgekozen president kondigt "correcties" aan vredesakkoord met FARC aan

De nieuwgekozen president van Colombia, de rechtse kandidaat Ivan Duque, heeft zondag “correcties” aangekondigd aan het vredesakkoord dat uittredend president Juan Manuel Santos in 2016 sloot met de voormalige guerillabeweging FARC. Die laatste roept op tot “gezond verstand”. Ivan Duque won zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 53,98 procent, tegenover 41,81 procent voor zijn concurrent Gustavo Petro, een vroegere linkse guerrillero. Een van Duque’s campagnepunten was de wijziging van het vredesakkoord met de FARC. Bij het internationaal bejubelde verdrag, waarvoor Santos de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, deed de overheid volgens de conservatief te veel toegevingen.
Tijdens zijn overwinningstoespraak kondigde Duque dan ook meteen veranderingen aan het vredesakkoord van zijn voorganger aan, dat nochtans vrede bracht in grote delen van het land na een 52 jaar durend conflict.. Er zullen “correcties” komen “zodat de slachtoffers centraal staan in het proces” en “waarheid, gerechtigheid en herstel” zullen worden gegarandeerd.
In een reactie roept de FARC, die ondertussen van guerillabeweging verveld is tot een politieke partij, Duque op om zijn “gezond verstand” te gebruiken. “Wat het land vraagt, is een integrale vrede, die ons leidt naar de langverwachte verzoening.” De partij nodigt de nieuwgekozen president uit tot overleg.
Gevreesd wordt dat door een wijziging aan het vredesakkoord veel van de 7.000 gedemobiliseerde FARC-strijders zich opnieuw bij kleinere gewapende groepen zouden kunnen aansluiten, waardoor het geweld weer zou kunnen oplaaien. In totaal vielen er naar schatting al 220.000 doden sinds het begin van de burgeroorlog in de jaren zestig. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht.

bron: Belga