Nieuwe gesprekken tussen Polen en EU-Commissie leveren niets op

Nieuwe gesprekken tussen Polen en EU-Commissie leveren niets op

Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag een nieuw onderhoud gehad de Poolse regering over de controversiële juridische hervormingen die Warschau op een ramkoers met Brussel hebben gezet. Veel vooruitgang leverde het gesprek met de Poolse premier Mateusz Morawiecki echter niet op. Omdat de Commissie meent dat door toedoen van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in Polen het hele gerechtelijke systeem gepolitiseerd is, opende ze begin dit jaar de strafprocedure onder artikel 7 van het Europees verdrag. De voorbije maanden werd intensief overleg gepleegd tussen de Commissie en de Poolse regering, maar tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing leidde dat nog niet.

“Ik hoop dat we onze constructieve dialoog verder kunnen zetten in de hoop deze kwestie op te lossen”, zei Timmermans vandaag na zijn onderhoud met Morawiecki. De Poolse eerste minister blijft erbij dat hij al heeft aangetoond dat het hem menens is zijn geschil met Timmermans bij te leggen. Critici zeggen evenwel dat Warschau slechts cosmetische aanpassingen deed aan zijn meest controversiële wetswijzigingen. Zo engageerde het zich ertoe het discriminerende verschil in pensioenleeftijd voor mannelijke en vrouwelijke rechters los te laten, maar Timmermans vindt nog steeds dat het Poolse gerecht niet langer onafhankelijk kan werken. “Het risico op onherstelbare schade blijft bestaan”, waarschuwde hij vorige week nog.

Timmermans gaf de lidstaten al het advies om de Poolse regering te horen, in het kader van het eerste luik van de procedure van artikel 7. Minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz reageerde dat zijn regering niet begrijpt waar Timmermans een probleem van maakt. “Wij zien geen bedreiging voor de rechtsstaat”, klonk het vrijdag op de Poolse radio.

Als het conflict tussen Warschau en Brussel blijft duren, kan dat in extremis leiden tot de opschorting van het Poolse stemrecht in de Europese ministerraden.

bron: Belga