Rode Duivels trappen hun WK af tegen Panama

Rode Duivels trappen hun WK af tegen Panama
Belga / B. Fahy

Met debutant Panama krijgen de Rode Duivels vandaag om 17 uur een haalbare tegenstander voorgeschoteld in hun WK-opener. Er is dan ook maar één opdracht voor het miljoenenelftal van bondscoach Roberto Martinez: het WK goed inzetten met een vlotte driepunter.

De grootste zege die de Rode Duivels in het verleden konden neerzetten in hun WK-openingswedstrijd was een 3-0 tegen El Salvador op het WK in 1970. Om van een historische prestatie te spreken, zullen de Duivels dus minstens vier keer moeten scoren.

Herinneringen aan 1954

In dat geval evenaren ze ook hun doelpuntenrecord in hun WK-openers: in 1954 werd er 4-4 gelijkgespeeld tegen Engeland, en was de stand na negentig minuten 3-3. Ook die wedstrijd staat in de geschiedenisboeken, want het was de eerste keer dat de Duivels een WK-wedstrijd niet met een nederlaag afsloten.

Die doelpunten kunnen overigens een belangrijke rol spelen in het vervolg van de groepsfase, want bij een gelijke stand is eerst het doelpuntensaldo doorslaggevend en nadien het aantal gescoorde doelpunten.

De tweede WK-match van de Rode Duivels volgt zaterdag om 14 uur tegen Tunesië.